10 пара животни кои скоро секогаш ги мешаме едни со други

Животинското кралство обезбедува толкава разновидност што е речиси невозможно да се следат сите различни видови во светот.

Понекогаш, разликата помеѓу блиски роднини е премногу тешко дури и да се забележи. Но, различните видови честопати се развиваат на слични начини заради нивната околина.

1. Јагуар и леопард

И покрај нивните сличности, овие големи мачки живеат на различни континенти и климатски зони: леопарди живеат во африкански савани, додека јагуарите живеат во тропските шуми во Јужна Америка. Јагуарите се исто така поголеми и масовни, и за разлика од леопардите и многу други мачки, тие се љубители на вода.

2. Алигатор и крокодил

Можете лесно да ги идентификувате овие 2 според формата на нивните муцки: крокодилите имаат истакнати, издолжени лица со облик на V, додека алигаторите имаат пократки, пошироки во форма на U.

3. Оса и стршлен

Стршлените се поголеми и имаат портокалова и повеќе црна боја, додека осите се помали и имаат жолта боја со црни линии.

4. Фока и морски лав

Фоките се покриени со крзно и имаат мали предни перки кои ги спречуваат да одат, принудувајќи ги да се лизгаат на нивните стомаци. Морските лавови имаат мазна кожа и огромни перки кои ги користат да се движат.

5. Гавран и врана

Гавраните се највисоките и најмодерните благодарение на нивната „брада“ од пердуви на грлото. Враните се поситни.

6. Магаре и мазга

Магарето си е чистокрвно, а мазгата е хибрид и во лицето наликува на коњ.

7. Молец и пеперутка

Молците имаат крилја како шатори, додека пеперутките и мрдаат крилјата вертикално. Молците најчето се одмараат со отворени крилја додека пепеутките со затворени.

8. Ласица и белка

Овие 2 животни се блиски роднини. Белките се подолги и имаат долги опашки со нејасни црни врвови, додека опашките на ласиците се кратки и со иста боја како и телото.

9. Орел и јастреб и сокол

Орлите се гигантски, моќни птици кои претпочитаат да живеат на отворени простори како карпи и планини. Јастребите се малку помали и подвижни во воздухот, способни за маневрирање во повеќе затворени области. Соколите се најмали и најбрзи имаат поголеми очи и пократки клунови.

10. Глувче и стаорец

Овие глодари можат лесно да се разликуваат со 3 работи: нивната големина, опашка и ушите. Глувците се деминутивни, дури и во споредба со младите стаорци; имаат тенки долги опашки покриени со крзно додека опашките од стаорци се дебели и без влакна. Глувците имаат уши кои се поголеми во однос на нивните тела.