10 портрети на познати историски личности и нивни директни потомци

Инспириран од својата страст кон историјата, фотографот Дру Гарднер рекреираше портрети на некои од најпознатите историски личности во светот, во кои се претставени нивните директни потомци како модели. Подготвувањето за серијата бараше многу повеќе од неколку телефонски повици.

Не само што Гарднер извршил длабинско истражување трасирајќи ги директните потомци и ги потврдил нивните лози, туку создал и комплети со макотрпно внимание на најмалите детали. Гарднер дури и внимателно го анализирал осветлувањето во секој оригинален портрет и трпеливо ги рекреирал што е можно поблизу, користејќи ги сите видови опрема и техники.

Томас Џеферсон (лево), 1800 и Шенон Ланиер (десно)- Шестиот правнук

Чарлс Дикенс (лево), 1858 година и Џералд Чарлс Дикенс (десно) – Втор правнук

Емилин Панхурст (лево) и Хелен Панкхурст (десно) – Втора правнука

Наполеон (лево), 1812 година и Хуго Де Салис (десно) – Петтиот правнук

Оливер Кромвел (лево), 1653-1654 и Чарлс Буш (десно) – 9-ти правнук

Лиза де Џокондо (Мона Лиза) (лево) и Ирина Гучирдини Строци (десно) – 15-та правнука

Фредерик Даглас (лево), 1863 година и Рубен Л. Ендрус (десно)

Чарлс Втори (лево), 1653 И лорд Чарлс Фицрој (десно) – 9-ти правнук

Артур Велесли 1-ви војвода од Велингстон (лево), 1824 година и Џереми Клајд (десно) – 3-ти правнук

Елизабет Кеди Стантон (лево), 1850 година и Елизабет Џенкинс-Сахлин (десно) –