10 предмети од домаќинството кои можат да станат ваши непријатели ако не се грижите соодветно за нив

Нормално е да се придржувате до одредени предмети за домаќинството, но тоа може да биде штетно за нашето здравје. Ова се сè повеќе причини зошто ние секогаш треба да водиме соодветна грижа за нив или да ги менуваме кога е потребно.

Кога игнорираме замена или одржување на овие предмети, тие може да станат бескорисни за нас, или да предизвикаат здравствени проблеми.

1. Шолји

Што е добро кафе без омилената шолја? Поради ова е важно добро да ја миеме, затоа што за нешто помалку од 45 минути, патогените на животната средина како мувлата можат да почнат да растат на неа.

2. Душеци

Грини и прашината можат да се акумулираат на нашиот душек со текот на времето, а тоа може да биде штетно за луѓето, особено оние со алергии или респираторни проблеми. Кога душекот не е во совршена состојба, можеби ќе имаме проблеми со спиењето и тоа може да доведе до срцеви или бубрежни заболувања. Општо, се препорачува да го менуваме душекот на секои 8 години, но сето тоа зависи од видот на душекот.

3. Перници

Се препорачува да ги менуваме перниците на секои 1 – 2 години, бидејќи секогаш кога ги користиме можат да дејствуваат како абсорбент за мртвите клетки на кожата и косата, а можат да станат и совршено опкружување за грини, што може биди штетно за нашата кожа. Добра идеја е да ги менуваме перниците на секои 6 месеци, а исто така се препорачува употреба на заштитна навлака.

4. Пешкири

Доколку пешкирот не се одржува соодветно вашата кожа може да се иритира, па дури и да се зарази со бактерии. Исто така, секогаш кога вашата крпа е влажна, таа станува совршено место за одгледување микроби. Пешкирот треба да се пере после секои 3 користења. Покрај тоа, треба да ги менувате крпите најмалку на секои 2 години, затоа што тие по овој период имаат тенденција да ја изгубат својата апсорпција.

5. Завеси за бањи

Треба да ги чистите завесите за бањи барем еднаш неделно. Неопходно е, бидејќи се ослободувате од бактерии, мувла и нечистотија што се акумулира на нив.

6. Рутер

Треба да го менувате рутерот на секои 3-4 години за да не доживеете бавни мрежни врски. На нашите домашни рутери им треба надградба исто така, за да се подобри брзината на Интернет.

7. Стара облека

Да се ослободиме од старата облека, е нешто што треба да се обидеме да го правиме секоја година. Тоа е добар начин да го одржите вашиот плакар организиран и подготвен за нов почеток.

8. Постелнина

Вашите чаршафи треба да се перат еднаш неделно за да избегнете зачувување на какво било заболување. Кога не се соодветно одржувани, тие можат да растат габи, бактерии и грини од прашина, а тоа може да биде опасно за вашето здравје, особено ако имате астма или алергии. Валканите чаршафи може да предизвикаат и контакт дерматитис.

9. Луфа

Можат да складираат микроби, мртви клетки на кожата и остатоци од масло и нечистотија што може да се депонираат на нашата кожа ако не ги менуваме често. Тие треба да се менуваат на секои 3-4 недели.

10. Стари уреди

Повеќето уреди ќе ви траат само 10 – 15 години, дури и со соодветно одржување. Препорачливо е да ги промените повеќето од вашите уреди по 10 години употреба, бидејќи тие најверојатно нема да бидат во сосема добра состојба.