10 професии кои биле популарни во минатото, но денес не ни се верува дека постоеле

Појавата на електрична енергија, развојот на медицината и воопшто, промената на начинот на живот на современите луѓе станаа причина за исчезнување на многу професии. Некои од нив делуваат комично, други предизвикуваат измешани чувства, а постоењето на третото воопшто не е за верување.

Јадач на гревови

Не е познато кога се појавила оваа професија, но постоела до 20 век. Јадач на гревови бил човек (обично просјак или скитник) кој за време на погребната церемонија пред погребот јадел ритуална храна од градите на покојникот, со што ги земал своите гревови за себе и дозволувал неговата душа да оди во рајот. Таков ритуал се правел кога човек ненадејно умрел, а свештеникот немал време да му ги прости гревовите додека бил жив.

Оваа традиција беше широко распространета во Велика Британија, особено во Велс и англиските окрузи кои се граничат со неа.

Будилници

Оваа професија настанала за време на Индустриската револуција кон крајот на 18 и почетокот на 19 век и била широко распространета во Велика Британија и Ирска. Механичкиот будилник во тоа време сè уште не бил измислен, а луѓето некако требало да се разбудат на време и да одат на работа. Затоа, професијата будилник била многу популарна. За ова тие добивале мал надоместок.

Момчиња за кегли

Во раните денови на куглањето, дури и пред да се пронајдат механичките, кои автоматски ги поставуваат кегли во нивната првобитна положба, оваа работа ја правеле специјално обучени момчиња. Тие биле наречени пинбојс. Тие морале да ги соберат срушените кегли, рачно да ги постават и да ги вратат топките за куглање на играчите. Работата била напорна и ниско платена.

Светилник

Со појавувањето на првите улични светилки во 18 век, професијата светилници станала доста популарна и траела до крајот на 19 век, кога светилките од нафта и гас биле заменети со електрични. Задачата на светилникот била да ги пали уличните светилки ноќе и да гасне во зори. Светилниците биле одговорни и за чистење, одржување и поправка на светилките.

Фаќачи на кучиња во црквите

Во Англија во 16 и 19 век, кучињата скитници станале голем проблем за црквите. Кучињата се собирале на нивниот влез или дури внатре и ги нападнале свештениците за време на богослужбата. Затоа, црквата ангажирала ловци на кучиња, чии должности вклучувале и да ги оддалечат кучињата скитници од црквата.

Собирач на пијавици

Од античките времиња, лекарите користеле еден од методите за лекување на болести, кој се нарекувал крвавење, вклучително и употреба на пијавици. До средината на 19 век, нивното собирање се претвори во цела индустрија, што доведе до појава на оваа професија. На лекарите што практикуваат не им било лесно да набават пијавици, па затоа со тоа се занимавале специјално ангажирани колекционери.

Обично ги собирале сиромашни жени, собирајќи ги во езерца или мочурливи области, каде што имало најмногу пијавици.

Секач на мраз

Трговијата со мраз потекнува од Соединетите Американски Држави во 1800 година, а потоа стана популарна во Европа, која трае до 1920-тите, кога механичкото ладење го замени. Мразот се користел за складирање храна на топло време и од големите фармери и од малите фарми.

Секачите на мраз користеле големи рачни пили за да го извлечат од површината на езерата и реките. Собраниот мраз се чувал во магацини наречени ледени куќи. Оттаму се извезувал во други региони на САД и Европа. Ледените куќи биле еден вид подземни комори во кои мразот можел да се складира во текот на целата година, а сеното и струготини се користеле за да се запечати мразот за да се спречи негово топење.

Ловец на стаорци

Стаорците отсекогаш биле носители на болести и уништувачи на амбари, а во Европа во изминатите векови било важно нивното население да се држи под контрола. Затоа, често биле ангажирани професионални фаќачи на стаорци, кои земале годишен надоместок за да ги ослободат фармите од наезда на стаорци.

Еден од најпознатите ловци на стаорци бил Џек Блек, кој служел на дворот на кралицата Викторија. Во најголем дел, тој се занимавал со фаќање глодари, кои потоа биле користени во борба со стаорци, популарен спорт во тоа време.

„Будачот на мрзливите луѓе“

Друга професија што се појави во британските цркви од 18 век, сега исчезна како непотребна. Таканаречените „будници на мрзливи луѓе“ се погрижија парохијаните на црквата да не заспијат за време на богослужбата. Имаа долги стапови со врвови од месинг или опашки од лисици. Ако виделе човек како спие, му ја допирале главата со врвот за да го разбудат. Тие ги скокоткаа жените во лицето со опашка од лисица.

Мадларк

Во осумнаесеттиот и деветнаесеттиот век во Велика Британија, младларк биле сиромашните луѓе кои ги пребарувале калливите брегови на Темза во потрага по накит и други вредни предмети што можеле да се продадат и да заработат малку пари. Во превод од англиски mud значи „кал“, а lark – „весел, се забавува“. Но, ова занимање дефинитивно не може да се нарече забавно, бидејќи тие цел ден морале да стојат до колена во кал, а приходите од оваа занимање биле многу скудни.

А во денешно време Мадларкс повторно се појавија во Лондон, но веќе вооружени со детектори за метал. Но, за разлика од нивните поранешни колеги, за да извршат претреси на бреговите на Темза, требаше да добијат посебна лиценца од управата на пристаништето во Лондон. Но, од 2016 година, таквите активности се целосно забранети без дозвола на сопственикот на земјиштето на кое се вршат претресите, бидејќи секој дел од крајбрежјето на Темза му припаѓа некому.

Имаше случаи кога во крајбрежната тиња беа пронајдени предмети од археолошка вредност. Тие потоа беа наведени како богатства според Законот за богатство од 1996 година, или предадени на проучување и евалуација во рамките на Програмата за преносни антиквитети на Британскиот музеј за да се евидентира растечкиот број на мали археолошки наоди откриени од членовите на јавноста.