10 работи кои докажуваат дека Анџелина Џоли има златно срце

Таа го разбира страдањето на другите и настојува да го промени светот на подобро.

Веќе 20 години Анџелина прави сѐ што е во нејзина можност за да им помогне на бегалците, да се бори против сиромаштијата и да ја зачува природата. Сепак, таа никогаш не заборави да биде и грижлива мајка.

Сѐ започна со Лара Крофт

Во 2000 година, Анџелина заминала за Камбоџа а глуми во филмот Lara Croft: Tomb Raider. Во тоа време, земјата доживувала криза и тоа оставило голем впечаток врз Анџелина. Таа започна со свои истражувања, идентификувајќи ги проблемите на места низ целиот свет и се интересираше за прашањата поврзани со бегалците. Таа подоцна посети повеќе од 30 земји, обезбедувајќи хуманитарна помош на лицата кои имаат потреба и донирајќи пари. Анџелина беше именувана за амбасадор на добра волја на ООН.

Таа ја сака природата не помалку од човештвото

Таа посвоила дете од камбоџиско сиропиталиште и купила куќа таму за да може да се враќа дома. Куќата била во близина на национален парк кој бил уништуван од ловокрадци. Анџелина решила да купи 60.000 хектари од овој парк и создала прекрасно засолниште за животински свет.

Таа им помага на бегалците

Актерката лично ги посетува нивните кампови во различни земји, помага во подобрување на животните услови и дава хуманитарна помош. Оли исто така помага во градењето училишта и медицински установи за повратниците. На пример, во 2010 година, Анџелина донираше 75.000 долари и отвори основно училиште за девојчиња во Танги, Авганистан.

Таа не поддржува еден, туку неколку фондови

Анџелина неуморно се бори за можноста да ги подобри најразновидните области во животот на луѓето. Покрај бегалците, нејзиниот фокус е на собирање пари и подигање на свеста за борба против ракот и таа е посветена на искоренување на екстремната сиромаштија. Заедно со други познати луѓе, актерката поддржува социјално ранливи деца и деца без родители, обезбедувајќи им поддршка во областа на здравството, образованието и психосоцијалната адаптација.

Таа активно се бори за правата на жените

Џоли сака да се грижи за жени кои биле сексуално злоупотребувани во воени зони. Таа смета дека е важно да се искорени овој феномен, затоа што ги уништува животите на жените, нивните семејства и заедниците. Во обид да ги заштити жените, таа започна иницијатива за спречување на сексуално насилство насочено кон истрага и преземање дејствија против нив.

Таа ги потсетува жените колку е важно нивното здравје

Актерката ги загуби мајка си и својата тетка заради рак на дојка. За жал, Анџелина, исто така, имаше големи шанси да ја помине оваа болест. Таа се одлучи за превентивна двојна мастектомија. После тоа, актерката отворено настапи, зборувајќи за нејзиното лично искуство.

Таа не се двоуми да донира пари во добротворни цели, без оглед на сумата

Кога им се родиле близнаците списанијата People и Hello! дале 14 милиони долари за фотографиите, а Џоли и Бред сите пари ги донирале во хуманитарни цели.

Таа помага да се отстранат ефектите од катастрофи

Во 2011 година, смртоносно торнадо уништи околу 8000 домови и 400 бизниси во Мисури. Анџелина, заедно со нејзиниот поранешен сопруг Бред Пит, донираа 500.000 американски долари од фондацијата за да помогнат во обновата на градот. Пред тоа, во 2010 година, се случи катастрофален земјотрес на Хаити во кој животот го загубија многу луѓе, а парот донираше 1 милион долари за да им помогне на жртвите.

Таа продолжува да ги инспирира децата

Нејзината ќерка Захара Марли Џоли-Пит, заедно со познатиот Роберт Прокоп, создадоа своја колекција накит „Колекција Захара“. Исто како и нејзината мајка, Захара ги донираше сите пари заработени од продажбата на колекцијата, на непрофитна организација која обезбедува привремено сместување за жени и засегнати деца.

И сите останати се инспирирани од неа

Таа прави сè за да биде најдобрата мајка за нејзините сакани деца. Бидејќи нејзиниот син Мадокс е луд по авионите што неговата мајка научила да управува авион. Така, актерката сакаше да стане вистинска хероина за нејзиниот син.