10 работи кои сите ги користат без да се посомневаат дека е време да ги фрлат

Не се двоумиме да исфрлиме производи со поминат рок, бидејќи знаеме дека тие можат да му наштетат на нашето здравје. Но, всушност, нашата куќа е полна со други работи, кои исто така е потребно да ги фрлиме, а ние воопшто не сме свесни за тоа.

Маскара

Козметиката за очи има најкраток рок на траење. Кога се става маскара, микробите од трепките остануваат на четката, а секој пат ги има се повеќе. Експертите советуваат менување на маскарата на секои 3 месеци, бидејќи подолгата употреба на производот може да доведе до инфекција.

Детергенти

Течен детергент за перење ги задржува своите својства 6 месеци по отворањето на шишето. Прашокот за перење може да трае многу подолго ако не е изложен на влага.

Четка за тоалет

Оваа незабележителна ставка може да се користи во семејството со години. Сепак, дури и со неделно чистење на четката, треба да разберете дека нема да биде можно да се ослободите од сите бактерии на неа, што значи дека нема да биде толку ефикасно. Треба да ја смените четката кога влакната се деформираат или почнуваат да пожолтуваат.

Завеси за бања

Завесите за бања се валкаат и уште полошо, тие можат да произведат мувла. Препорачливо е да се мие завесата најмалку еднаш месечно, а по една година да се смени со нова.

Играчки од гума, за капење

Овие играчки треба да се менуваат на секои 2-3 месеци. Факт е дека во нив се појавува мувла, што може да биде опасно за бебето. За да го продолжите животниот век на вашите гумени патки, исплакнете ги со врела вода и детергент по секоја бања. Можете исто така да ја запечатите дупката со лепак за да спречите водата да влезе внатре.

Садови од тефлон

Овие тави траат само 2-3 години. Потоа, садот за готвење треба да се замени, дури и ако облогата изгледа недопрена. Континуираната употреба на ваков кујнски прибор може да биде штетна за здравјето, бидејќи тефлонот може да испушти до 6 токсични гасови.

Кујнски силиконски четки

Силиконот е прилично отпорен на топлина, но со редовно изложување на високи температури, материјалот може да почне да се влошува. Покрај тоа, тој е прилично мек и може да претрпи механичко оштетување за време на процесот на готвење. За да се избегне контаминација на храната со силиконски честички, се препорачува да се менуваат четките на секои 2 години.

Ренде

Исклучително е тешко целосно да се измие рендето од остатоци од храна, и со нив – од микроби. Покрај тоа, сечилата стануваат тупи со текот на времето и уредот станува помалку ефикасен. Фрлете го рендето врз основа на неговата состојба и материјалот од кој е направен, но во просек е подобро да го смените по 3-4 години употреба.

Сунѓери за миење садови

Познато е дека сунѓерите од пена можат да бидат почва за размножување бактерии, па дури и мувла. Сунѓерите со мали дупки треба да се менуваат почесто, по можност секоја недела, и со големи – на секои 2 недели.

Долна облека

Пожелно е да се исфрли долната облека по една година редовно носење. Бактериите, како што е E.coli, остануваат дури и во чистите гаќи. Во повеќето случаи ова нема да доведе до здравствени проблеми, но сепак е хигиенско да ја обновувате долната облека барем еднаш годишно. Истото правило важи и за танга  гаќички, но бидејќи тие цврсто се вклопуваат во интимните делови, може да размислите порано да ги замените.