10 работи што бојата на очите може да ги каже за вас

Приближно 79% од луѓето во нашиот свет имаат кафени очи, 8% -10% од популацијата имаат сини очи, 5% имаат костенливи очи и само 2% од луѓето имаат зелени очи. И покрај овие статистички податоци, истражувачите исто така се обиделе да најдат црти на личноста специфична за секоја боја на очите и откриле некои вообичаени обрасци.

1. Жените со светли очи подобро ја толерираат болката отколку жените со темни очи.

Една студија покажа дека жените со зелени или сини очи можат подобро да се справат со болката и стресот отколку жените со кафеави и костенливи очи. За време на бременоста и породувањето, се чини дека првата група со светло обоени очи има помалку болка. Покрај тоа, тие доживеале помалку вознемиреност и депресија по породувањето. Групата со темни очи имала повеќе негативни мисли.

2. Луѓето со кафени очи се сметаат за доверливи.

Имаше истражување во кое беа испитани 1.016 жени од 16 до 35 години. Резултатите покажаа дека жените често ја поврзуваат бојата на очите со специфични карактеристики. Истражувачите откриле дека луѓето со кафени очи се сметаат за интелигентни и љубезни. Покрај тоа, луѓето имаат повеќе доверба во нив.

3. Луѓето со сини очи се сметаат за слатки и привлечни.

Истата анкета покажа дека луѓето со светли очи се перципираат на различни начини. Всушност, тие се сметаат за повеќе љубезни и слатки. Додека потемните очи се чинеа дека одат рака под рака со интелигенцијата, сините очи беа опишани на ист начин од само 7% од учесниците. Но, за разлика од ова, оваа група на луѓе се сметаше за физички попривлечна.

4. Луѓето со зелени очи се сметаат за креативни и злобни.

29% од учесниците во истражувањето изјавиле дека зелените очи ги сметаат за најатрактивни. Покрај тоа, оваа боја ја отсликува креативноста и еден вид на подмолност. Порано, таквите очи беа перципирани како злобни во некои региони. Но, ова може да биде затоа што се многу ретки.

5. Мажите со светло-кафени очи имаат повеќе психијатриски проблеми отколку жените со исти очи.

Едно многу интересно откритие излезе од проучување на мажи со светло-кафени очи. Се сметаше дека имаат повеќе психијатриски проблеми отколку луѓето со темно кафени или црни очи. Исто така, се сметаше дека мажите во оваа група се помалку стабилни (68,47%) од жените.

6. Жените со црни очи можат да бидат помалку социјални и не толку самоуверени.

Истражувањето покажа дека 65,38% од жените со црни очи не биле многу социјални. Исто така, тие можат да имаат помала самодоверба и амбиција во споредба со мажите со исти очи. За машките учесници се вели дека имаат подинамичен карактер. Тие можат да бидат темпераментни, импулсивни и често бараат опасни авантури.

7. Луѓето со сини очи можеби повеќе уживаат да испробуваат нови работи.

Уште едно истражување покажа дека луѓето со сини очи се сметаат за експресивни, приврзани и самоуверени. Тие исто така уживаат да пробуваат нови работи, да стекнуваат нови пријатели, да одат во авантури и да се занимаваат со здрави активности.

8. Луѓето со костенливи очи се справуваат добро под притисок.

50,7% од луѓето со костенливи очи се претставија добро под стрес и притисок. Тие исто така беа постраствени за своите работни места. И костенливите и зелените очи се сметаа за најатрактивни кај мажите кај жените и покрај стереотипот за сините очи.

9. Луѓето со зелени очи се пооптимистични за својата иднина.

Зелените очи доминираат во категории како поставување цели, да се биде оптимист за иднината и да бидат страствени за своите работни места – исто како и луѓето со костенливи очи. Исто така, таквите луѓе почесто поставуваат животни цели (65,9%) и донираат во причини за кои сметаат дека се важни (48%).

10. Луѓето со кафени очи претпочитаат да го живеат животот во потполност.

36,5% од луѓето со кафени очи веројатно ќе сторат една работа: ќе го живеат животот во потполност овде и сега. Оваа група на луѓе одржуваа контакт со очите полесно (по луѓе со зелени очи), што може да биде корисно на работното место.

Бонус: резултати за привлечност на бојата на очите според истражување

Според истражувањето, највисока оценка за привлечност добиле оние со сиви очи, но сепак, постојат разлики помеѓу половите.

Најатрактивната боја на очите на мажите кај жените беше сивата – сината беше на второто место.

Најатрактивните бои за очи на жените кај мажите беа зелена и костенлива.