10 совети за да престанете да ги грицкате ноктите еднаш засекогаш

Кога се обидуваме да се бориме против нашата навика за грицкање на ноктите, потребни ни се практични совети што можат лесно да се спроведат, без да вложуваме премногу.

Без разлика дали ги грицкаме заради вознемиреност, лутина или досада, тоа го правиме потсвесно. Да не бидете свесни за нешто ја отежнува борбата и само практичните совети можат да завршат работата.

1. Исечете ги колку што можете повеќе

2. Носете ракавици или завој на прстите

3. Најдете активности за да ви бидат прстите зафатени

4. Нека ви биде зафатена и устата

5. Лак за нокти со горчлив вкус

6. Навлажнете ги рацете кога ќе започне желбата

7. Носете секогаш турпија со себе и користете ја кога ќе почувствувате потреба да ги грицкате ноктите

8. Ставете гумен ластик на раката и фокусирајте се на него кога ќе започне потребата

9. Користете го телефонот за рацете да ви бидат зафатени

10. Користете визуелни потсетници