10 штетни навики кои треба да ги избегнуваат луѓето на кои работното време им поминува во седење

Научниците веруваат дека продолженото седење може да доведе до лошо здравје – т.н. седечка болест. Болката во грбот е многу чест проблем, бидејќи статичното држење на телото ја зголемува напнатоста во грбот, рамената, рацете и нозете.

Ова е причината зошто е важно да се избегнат одредени грешки при седење и да се следат препораките на експертите.

1. Вашиот монитор не е на ниво на очите

Вашето ниво на очите треба да одговара на област на екранот околу 5-7 см подолу од врвот на екранот. Ако го следите ова правило, не треба да ја навалувате главата. Факт е дека нашиот вид работи подобро кога гледаме под хоризонтот отколку кога гледаме нешто над тоа. Кога екранот е инсталиран во правилна и удобна позиција, аголот на гледање се зголемува. Покрај тоа, грбот и вратот нема да бидат напнати.

2. Не се потпирате наназад и не се потпирате на задниот дел од столот

Експертите препорачуваат потпирање на задниот дел од столот во канцеларија.

3. Нозете не ви се на подот

Подобро е да ги свиткате колената под агол како на сликата и стабилно ставете ги нозете на подот. Експертите препорачуваат да ги собуете и чевлите доколку носите високи потпетици.

4. Ги прекстувате нозете

Постојат многу студии кои докажале дека прекструвањето на нозете додека работите на масата е штетно. Лекарите велат дека таквата поза дури може да доведе до зголемување на крвниот притисок. Наместо тоа, обидете се да направите мали вежби секој пат кога ќе почувствувате нагон да ги прекрстите нозете.

5. Вие не користите ергономски решенија за одржување на природно држење на телото

Да, можеби е тешко да се одржи природно држење на телото додека седите на масата. Но, за оваа намена можете да користите специјални перници. Овие ергономски решенија ќе ви помогнат да развиете добра навика за одржување на вашето држење на телото.

6. Не го прилагодувате столот на карактеристиките на вашето тело

Покрај прилагодување на висината на столот, има неколку други работи што треба да се земат предвид ако мора да седите многу. Променете го аголот на седиштата за да ви биде пријатно. Подобро е да не користите обично столче: ќе биде невозможно да го прилагодите сами.

7. Не прекинувате на секои 30 минути

Според медицински извори, седењето долго време може да предизвика замор на мускулите. Откако ќе поминете некое време во правилна позиција, веројатно ќе се вратите во непријатна позиција за грбот. Во овој случај, мора често да правите паузи.

Според експертите, треба да одморите на секои 30 минути и да изведувате мали вежби на секој час.

8. Вие не ја прилагодувате висината на столот, така што колковите ви се под колената

Се препорачува да ја прилагодите висината на столот така што колковите се наоѓаат над колената. И од коленото, нозете треба да бидат свиткани под агол од 90 °. Отпрвин, ова држење може да изгледа непријатно, но обидете се да го задржите што не можно подолго.

9. Вие не ја прилагодувате висината на потпирачите за рака

Рацете треба да бидат свиткани во лактите под агол од 75-90 °. Лекарите советуваат да се одржи оваа позиција не само со цел да се избегнат болки во грбот, туку и да се зајакнат нивните мускули.

10. Вие не користите слушалки додека работите на биро

Зборувајќи на телефон, држејќи го помеѓу увото и рамото, ја одржувате главата во неприродна позиција и предизвикувате болки во грбот, особено ако треба да остварите многу повици. Сепак, професионалците предупредуваат дека носењето слушалки на работа може да ве изолира од колегите.