10 тајни семејни рецепти пренесувани генерации наназад
Семејните традиции не се само неделните ручеци или празничните моменти – тие се во малите нешта кои нè поврзуваат. Понекогаш тоа е специјален сос на кој се колнела вашата баба, или десерт толку незаборавен што станал задолжителен дел од секое семејно собирање. Еве 10 омилени рецепти кои се пренесувани од генерација на генерација и носат топлина со секој залак.
1. Овошна салата со Табаско (1966 година)

Состојки:
1 голем ананас
2 лажици концентрат од сок од портокал
3/4 лажичка сол
1/2 лажичка шеќер
1/4 лажичка Табаско сос
1 лажица сок од лимон
1/2 чаша мајонез
1/2 чаша кисела павлака
3-4 портокали (излупени и исечени на парчиња)
1 мал грејпфрут (излупен и исечен)
Половинки јагоди или малини
1-2 банани (исечени)
Кугли од диња (по желба)
Упатство:
Пресечете го ананасот надолжно на половина, оставајќи ги зелените лисја за декоративен ефект. Извадете ја внатрешноста, исечете ја на коцки и ставете ја во сад. Измешајте сок од портокал, сол, шеќер, Табаско и лимон, а потоа додајте мајонез и павлака. Наполнете ги ананасовите половини со овошјето и прелијте го сосот одозгора.

2. Кифлички од времето на Големата депресија
Состојки:
1/2 чаша пире од компири
1/2 чаша топло млеко
1 коцка свеж квасец
1/4 чаша топла вода
4 чаши брашно
1 јајце (изматено)
2 лажици шеќер
1 лажичка сол
3 лажици стопен путер
Упатство:
Измешајте го компирот со млекото и оставете да се олади. Растворете го квасецот во вода и додајте го во компировата смеса. Постепено додавајте брашно додека не се формира мазно тесто. Покријте и оставете да нарасне. Додадете јајце, шеќер, сол и путер. Замесете тесто и повторно оставете да нарасне. Исечете со кружен калап и печете 15 минути на 200°C.
3. Месо пита на баба

Состојки:
1 кг мелено месо
1 јајце
1 чаша трошки од крекери
1 мал кромид (ситно сечкан)
1 конзерва доматен сос
2 лажици сенф
1/2 чаша кечап
2 лажици кафеав шеќер
Упатство:
Измешајте ги состојките и формирајте две штангли. Ставете ги во длабок сад за печење. Одозгора прелијте со сос од сенф, кечап и кафеав шеќер. Печете 1 час на 180°C.
4. Вафли со матеница

Матеница е традиционален млечен производ кој се добива при процесот на матење путер од млеко или павлака. Во некои култури, таа претставува течност што останува откако маслото (путерот) ќе се оддели од павлаката. Во современи рецепти, терминот „матеница“ најчесто се однесува на кисело млеко кое има густина и вкус сличен на јогурт.
Состојки:
3 чаши брашно
1 лажица прашок за печиво
3/4 лажичка сода бикарбона
3 1/4 чаши матеница
12 лажици стопен путер
3 јајца
Масло за премачкување на тостерот за вафлие
Упатство:
Измешајте ги сувите состојки, а потоа додајте ги матеницата, путерот и јајцата. Печете во вафлиер додека не добијат златно-кафеава боја. Послужете со путер и сируп.
Замена за матеница: Ако ја немате, можете да направите домашна верзија:
- Измешајте 1 чаша млеко со 1 лажица лимонов сок или оцет.
- Оставете го да стои 5–10 минути додека млекото малку не се згусне и добие киселкаст вкус.
5. Кремасти путер коцки

Состојки:
1 пакување путер
1 кутија мешавина за жолт колач
240ml крем сирење
3 јајца
3.5 чаши шеќер во прав
Упатство:
Растопете го путерот и измешајте го со мешавината за колач и едно јајце за да добиете тесто. Распределете го тестото во плех 23×33 см. Изматете ги останатите состојки и нанесете ги врз тестото. Печете на 175°C околу 30–40 минути. Оставете да се излади и уживајте во кремастите слоеви!
6. Калап со кашкавал и зелка

Состојки:
1 пакетче желатин со вкус на лимета
1 1/2 чаши врела вода
2 лажици оцет
1/3 чаша мајонез
1 чаша ситно сечкана зелка
1/2 чаша рендан морков
1/2 чаша рендан кашкавал (чедар или друго по вкус)
Упатство:
Растворете го желатинот во врела вода, додајте оцет и мајонез и мешајте додека смесата не стане мазна. Оставете да се стегне малку, а потоа додадете ја зелката, морковот и кашкавалот. Префрлете ја смесата во калапи и оставете ја во фрижидер додека целосно не се стегне.
7. Зачинет колач со круши

Состојки:
За топинг:
1/4 чаша путер
2/3 чаша кафеав шеќер
1 лажица брашно
1 лажица сок од круша
За колачот:
1 1/2 чаши брашно
3/4 чаша кафеав шеќер
1 лажичка цимет
1/4 чаша путер
1 јајце
2/3 чаша млеко
Упатство:
Загрејте ја рерната на 175°C. Направете го топингот со мешање на путерот, шеќерот, брашното и сокот од круша. Истурете го во сад за печење и подредете ги крушите. Направете го тестото, прелијте го врз крушите и печете 45 минути. Превртете го колачот на тањир пред сервирање.
8. Кремаста салата со туна и јајца

Состојки:
4 варени јајца
1 конзерва туна
1 чаша сечкан целер
1/4 чаша зелени маслинки
1/2 чаша мајонез
2 чаши зелена салата
Упатство:
Изрендајте ги жолчките од јајцата и чувајте ги за декорација. Исечкајте ги белките и измешајте ги со туната, целерот и маслинките. Додајте мајонез и сервирајте ја салатата во чинија обложена со зелена салата.
9. Банана фритери од 1910 година

Состојки:
3 банани (изгмечени)
1 чаша брашно
1 1/2 лажичка прашок за печиво
2 лажици шеќер
1 јајце
1/3 чаша млеко
Упатство:
Измешајте ги сувите состојки и додадете ги бананите, јајцето и млекото за да добиете мазна смеса. Загрејте масло и со лажица спуштајте мали количини од тестото. Пржете додека не добијат златно-кафеава боја.
10. Ѓаволската торта на баба


Состојки:
2 чаши брашно
1 чаша шеќер
3/4 чаша какао
1 чаша масло
1 чаша кафе
2 јајца
1 лажичка ванила
Упатство:
Измешајте ги сувите состојки и постепено додајте ги течните додека не добиете мазна смеса. Печете на 175°C додека чепкалката не излезе сува од центарот на тортата.

Коментирај анонимно