10 видови на животни кои може да родат најмногу бебиња наеднаш

Многудетните семејства не се невообичаени во животинското кралство, но некои видови целосно ја заслужуваат титулата за „Најмногу родени деца на годината“. На пример, аксолотлите можат да родат до 500 деца одеднаш, а не се ниту на првото место во оваа област.

Еве кои 10 видови на животни кои може да родат најмногу бебиња наеднаш:

1. Морско коњче

Морските коњчиња се најуникатните татковци! Навистина, машките морски коњчиња се оние кои носат стотици неродени потомци во специјална торбичка сè додека не бидат подготвени да се родат.

2. Аксолотл – 500

Ларвите Аксолотл се парат со жолчка во стомакот, што значи дека не треба веднаш да бараат храна. Патем, аксолотлот останува во форма на ларва до крајот на својот живот (15 години или нешто повеќе).

3. Безопашест тенрек – 32

Безопашестите тенреци се населуваат во тропските шуми на Мадагаскар. Овие ексцентрични животни можат да имаат најголеми семејства меѓу цицачите!

4. Златен хрчак – 20

Бебињата на златните хрчаци се раѓаат без крзно и остануваат слепи околу 14 дена. Сепак, нивните малечки растат брзо, а на возраст од 3 недели, тие изгледаат како минијатурни верзии на возрасните примероци.

5. Којот – 19

Којотите се примерни родители. И машките и женските којоти подеднакво се грижат за своите млади, кои растат да бидат исто гласни како нивните мајки и татковци и имаат тенденција да вежбаат гласно завивање.

6. Ему – 15

Јајцата на Ему птиците се познати по нивната голема големина и извонредната длабока зелена нијанса. Пердувите на Ему пилињата се покриени со ленти кои ги чуваат младите птици безбедни од очите на предаторите.

7. Лисица – 12

Новородените лисици обично имаат сиво или кафеаво крзно, кое подоцна може да добие црвена, сребрена, црна или кафеава боја.

8. Ракун – 7

Кога малите ракуни се во неволја, тие создаваат звуци што личат на човечко дете што плаче. Мајката ракун може да нападне каква било потенцијална закана за нејзините млади, па затоа има најдобро е да ги набљудувате бебињата ракуни од безбедно растојание со двоглед.

9. Полски глушец – 6

Полските глувци ги градат своите гнезда од мов, ткаенина, хартија, лисја и други меки материјали што можат да ги најдат. Нивните мали ги отвораат очите на шестиот ден од животот и ги напуштаат своите гнезда на возраст од 3 недели.

10. Европски зајак – 5

Женските зајаци ги дојат своите мали еднаш дневно и минуваат само неколку минути хранејќи ги. Но, зајачкото млеко е толку богато така што слепите зајачиња многу брзо добиваат сила.