10 за нас најнеобични појадоци од целиот свет, во кои луѓето уживаат утрински
Кога станува збор за изборот на што да појадувате, повеќето луѓе се прилично подготвени. Тие се држат до она што вообичаено го имаат (житарки, овесни снегулки, можеби сендвич со јајца) и го започнуваат денот без многу да размислуваат за оброкот.
Но, дали некогаш сте размислувате за тоа како појадокот се разликува во другите земји?
Иако житарките, лебот и овошјето се на прво место во многу делови од светот, точните оброци всушност може да се разликуваат доста – не само во видот на храната што се служи, туку и во количината. Некои земји го започнуваат денот со кафе и нешто ситно за доручек, додека други си приготвуваат многу поголем оброк. Некои нации сакаат слатки вкусови кога станува збор за првиот оброк во денот, додека други се одлучуваат за солени. Од Австралија до Колумбија, еве како изгледа појадокот во 10 земји ширум светот.
1. Австралија: вегемит
Вегемит е класичен австралиски производ што луѓето имаат тенденција или да го сакаат или да го мразат. Тоа е густ, црн намаз кој е направен од екстракт од пивски квасец и традиционално се нанесува во многу тенок слој врз леб намачкан со путер, понекогаш придружен со парче сирење. Ако Вегемитот е премногу за утрински оброк, тој се состои од јајца, сланина, скара домати и печурки, како и некои колбаси, грав или хаш-браун.
2. Бангладеш: чапатеш
Во Бангладеш, за појадок често се служат лебници од пченично брашно наречени чапати, заедно со кари од компир или изматени јајца.
3. Колумбија: чангуа
Во централните региони Андрес во Колумбија, обилниот појадок често вклучува чангуа – супа направена со вода, млеко и компири што обично се служи со јајце на врвот. Кога супата ќе зоврие, над неа се пука свежо јајце без да се скрши жолчката и потоа се остава да се свари во врелата супа. Може да се сервира со посипување пржен млад кромид или цилинтро, како и бајат леб (кој се омекнува во супата) и можеби дури и некои парчиња сирење стопени во него.
4. Египет: Фул Медами
Фул медами, националното јадење на Египет е чорбата од фава за која некои сугерираат дека датира од античко египетско време. Се прави со сушена фава која нежно се готви и едноставно се ароматизира. Откако ќе дојде време за јадење, се префрлаат мали јадења со ароми и ароматични состојки како екстра девственото маслиново масло, сол, бибер, чили снегулки, мелени лук, лимон и ким. Понекогаш се вклучени и други гарнитури, како тврдо варени јајца, салата од краставици и домати, кромид и таан.
5. Иран: Халим
Халим е јадење популарно низ Блискиот Исток , како и Централна Азија и Индискиот потконтинент. Тоа е чорба слична на фарина и се прави од пченица, јачмен, мелено говедско или овчо месо, леќа, многу зачини, а понекогаш и ориз. Сите состојки се готват заедно на тивок оган до осум часа, што дава густа конзистентност слична на пире која е украсена со пржен кромид, чаат масала, чили, ѓумбир, цилинтро и лимон.
6. Јамајка: Аки и солена риба
Аки и солена риба е национално јадење на Јамајка, а аки – е овошје што припаѓа на истото семејство како личи – кое е исто така национално овошје на Јамајка. За подготовка на јадењето, солената риба (исто така позната како солен бакалар) се пржи со варено аке (често се користи и конзервирано аке), кромид, пиперки, домати и зачини и најчесто се служи со пржен леб.
7. Кореја: Ориз и банчан
Во Кореја, појадокот обично се состои од банчан – асортиман на мали придружни јадења, кои се комбинираат со ориз. Банчаните се поставени заеднички во центарот на масата заедно со супи или чорби. Кимчи, намул (промешано пржен, парен или мариниран зеленчук) џеон (пржено во тавче, јадење слично на палачинки) и гјеран-мари (растурен омлет) се сите различни видови банчани.
8. Мароко: Мсемен
Се разбира, во Мароко, чајот од нане е задолжителен во секое време од денот. Заедно со чајот од нане , „msemen“ е одличен начин да се прекине ноќниот пост. Тоа се богати лебови слични на палачинки кои се добиваат така што тестото се расукува што е можно потенко на подмачкана површина пред да се свитка за да се создадат осум слоеви кои даваат крцкава надворешност и џвакачка средина откако ќе се свари. Мсеменот обично се служи со путер и мед или џем, но може да се полнат и со зеленчук или месо за посолен појадок.
9. Холандија: Хагелслаг на леб
Холандија навистина мора да биде магично место, бидејќи заедно со потипичните јадења за појадок како сирење, ладно месо и тост со џем или мед, Холанѓаните исто така уживаат во чоколадни згура на нивниот исечен и подмачкан леб. Што е хагелска згура? Па, едноставно кажано, чудесниот збор на Роалд Дал всушност се однесува на чоколадни трошки. Хагелската згура доаѓа во вкус на чоколадо, ванила и овошје, па така овој појадок е она што може да се нарече доручек од соништата.
10. Венецуела: Качапас
Качапас се слатки палачинки од пченка, обично исполнети со queso de mano, меко сирење слично на моцарела, а понекогаш придружени со малку чичарон на страна. Тие се уживаат и за појадок и се мали лебови како палачинки направени со тесто од пченка. Но, наместо да се полнат, а потоа да се готват, арепасите се готват и потоа се делат и се полнети слично како сендвич.
Коментирај анонимно