10 животни кои се појавија благодарение на научните експерименти (кои не секогаш биле успешни)

Некои хибриди на животни се раѓаат случајно, а научниците „подаваат рака“ за да се создадат уште такви.

Мораме да кажеме дека нивните експерименти не завршуваат секогаш успешно: која е цената на одгледување пчели што не се согласуваат да го дадат својот мед.

10. Вкрстување помеѓу хаски и волк

Оваа снимка ја снимил фотографот Сергеј Колјаскин на неговата експедиција на северот на Урал. Научниците не се откажуваат да направат и самите вакви хибриди и да ги припитомат.

9. Гроларна мечка

Вака се нарекува хибрид од кафеави и поларни мечки. Ваквите хибриди се родени во XIX век во зоолошката градина на германскиот град Хале. Но, во природни услови, досега се познати само три случаи на ваква хибридизација: живеалиштата на кафеави мечки и нивните бели роднини се премногу различни.

8. Бакуријанска лисица

Оваа лисица беше резултат на долгорочен експеримент што го започнаа научниците во 1959 година. Тие сакаа да откријат дали е можно да се припитоми сребрено-црната лисица и биле бирани гени кои им оделе во прилог на луѓето. Истражувачите постигнале „корекција“ на карактерот на лисицата, но изгубиле уште една важна карактеристика: квалитетот на крзното кај таквите животни значително се влошил.

7. Зеброид

Хибрид на зебра со коњ, магаре или пони се одгледува исклучиво за практични цели. Нивната сила и издржливост често се користеле за превоз на стока. И овие животни не се плашат од каснувања од мушички.

6. Лилигри

Овој хибрид е резултат на романтична врска помеѓу лав и лигар. Раѓањето на таков ѕвер прв пат е забележано во 2012 година во зоолошката градина Новосибирск: се роди бебето на лавот Самсон и лигрицата Зита. Лилигарот се викаше Кијара.

5. Хауси

Ова е името на расата одгледувана како резултат на вкрстување на домашна мачка Абисинија и дива мачка. Според планот на одгледувачите, требало да се добие суштество со моќен изглед, но карактер на домашна мачка. Како резултат на тоа, Хауси стана поспремен да комуницира со луѓето, но не сака да се гали со луѓето.

4. Сулимово куче

За потребите на војската на Русија Клим Сулимов одлучил да вкрсти шакал + куче за да направи подобри трагачи и душкачи. Така се родил овој хибрид, кој се покажал како ефективен.

3. Црвениот папагал

Оваа аквариумска риба, исто така, се одгледува вештачки: гените на неколку видови циклази се измешани за да се добие таа. Таа го добила прекарот поради нејзината боја. Иако е многу убава таа плаќа за својата убавина со повеќе проблеми поврзани со органите.

2. Африканска пчела

Во средината на 20 век, Бразил реши да собере вредни пчели кои ќе дадат многу мед и нема да се жалат на локалната топла клима. Специјално за ова, ентомолозите донеле пчели од Африка и ги измешале со европски видови. Експериментот резултираше во огромни и крајно агресивни инсекти.

Африканските пчели се претворија во вистински чудовишта напаѓајќи ги сите што се појавија во близина на кошница. И во 1967 година, во Рио рој пчели нападнале неколку куќи. Од нивните каснувања умреле над 150 луѓе и повеќе животни.

1. Базил

Мешањето на овци и кози е скоро секогаш неубедливо. Факт е дека овие животни припаѓаат на различни видови, од кои секое има свој број на хромозоми. За прв пат зборот „базил“ се зборуваше во регионот на Нижни Новгород, каде потомци од кози и овци се појавија во домаќинството на Ирина Немеш.