10 знаци кои покажуваат дека вашето дете можеби е во неволја

Ако вашето дете ги намали одеднаш оценките на училиште, или почне да бега од часови ова може да биде знак дека тие се во неволја: можеби, тие се малтретирани од соученици или можеби немаат доволно внимание дома. Но, постојат некои други знаци на однесување што можат да покажат дека детето е во неволја и навистина е лесно да се пропуштат.

1. Изгледа неуредно или носи облека што не е соодветна за времето

Дете кое треба да се справи со некаква злоупотреба – физичко или емоционално, престанува да се грижи за себе. Тие не се тушираат толку често, носат валкана облека и носат работи што не се соодветни за времето.

2. Се чувствува гладно цело време

Еден од најинтуитивните начини да се справите со стресот е да јадете. Дете кое е во неволја е секогаш гладно, уморно и воопшто не е активно. Се разбира, постои можност тие да се уморни од училиште (на пример, ако тоа е непосредно пред тестови), но подобро е да се обрне внимание на овој знак, особено ако детето се врати дома крајно гладно. Тоа може да значи дека има причина, можеби некој им ги зема парите за ужина.

3. Не оди на училиште или премногу сака да остане таму

Бегањето од часови може да се случува пред носот на родителите. Доколку детето е добар ученик наставниците нема ни да забележат дали детето пропушта 1-2 часови неделно.

Потоа, постојат спротивни ситуации: дете оди на училиште дури и кога е болно. За жал, ова може да значи дека има проблеми дома: не се чувствува безбедно, трпи семејно насилство и сл.

4. Се обидува да биде премногу одговорно

Кога детето покажува квалитети кои обично им припаѓаат на возрасните и тие се обидуваат да бидат многу одговорни, ова е обид да се добие контрола.

5. Злоупотребува други деца

Тинејџер кој е малтретиран може да го изнесе сето тоа на други луѓе, обично во игри или разговори (правење работи како туркање, погрдни имиња, земање и кршење на туѓи играчки и така натаму). Ова е нивниот начин да се обидат да се чувствуваат како да имаат контрола.

Ова однесување може, се разбира, да не е ништо посебно, но е нешто на што треба да обрнете внимание.

6. Изгледа или се однесува премногу добро

Ако некое дете е секогаш облечено совршено, ги извршува сите свои домашни задачи совршено и така натаму, можно е да го прават сето тоа, не затоа што сакаат, туку затоа што се плашат. Можеби, нивните родители се престроги кон нив кога прават нешто погрешно.

7. Секогаш сака внимание

Реакциите на малтретирање и злоупотреба можат да бидат различни. Некои луѓе стануваат резервирани и срамежливи, а други се обидуваат да го привлечат вниманието на своите родители. Едно е кога детето отсекогаш било такво, но тоа е алармантен знак ако се случи одеднаш.

8. Ја менува рутата до училиште

Ако, без очигледна причина, вашето дете одлучи да оди до училиште наместо да се вози со автобус или обратно, тоа може да биде знак на злоупотреба. Можно е тој или таа да наиде на други деца од училиште кои ги малтретираат на пат кон училиште.

9. Го менува својот изглед

Се разбира, пирсинг во носот и носење хипстерска облека или друга нестандардна облека може да биде само знак на бунт кај тинејџерите. Но, тоа исто така може да биде знак дека детето е малтретирано, а облеката е реакција. Особено загрижувачки е кога овие промени се случуваат брзо: пред само една недела, вашиот син или ќерка сакаа облека во светла боја и сега одеднаш ја мразат и сакаат да ја заменат со црна.

10. Често се жали на стомак или главоболка

Децата кои се малтретирани на училиште имаат различни реакции на стрес. Некои од најпопуларните реакции се главоболки и стомачни болки. Некои од нив само се преправаат дека се болни за да останат дома и да не одат на училиште каде што ќе мора да ги видат своите насилници.

Најважната работа на родителот е да забележи дури и најмали знаци дека детето има проблеми дома или на училиште и да се соочи со тоа преку разговор или на друг начин. Добриот говор е првиот и најнеопходен чекор за надминување на тешкотиите. После тоа, ќе треба да реагирате во зависност од тоа што детето ќе ви каже.