100-метарски „закривен“ стаклен мост од кој застанува срцето се отвори во Кина

Во Кина се отвори 100-метарски „закривен“ мост, а многумина веруваат дека е премногу страшен за да постои во реалноста. Мостот Руји, лоциран во провинцијата Жееџијанг, првпат беше отворен во 2017 година, но беше затворен, а сега е повторно отворен.

Првично, проектот беше пречекан со скептицизам, а пешачките патеки, лоцирани на 140 метри над земјата, изгледаа нереално. Од тогаш, сепак, таа стана туристичка атракција и повеќе од 200 000 смели посетители прошетаа меѓу двете планини. Дизајнот на мостот е инспириран од жад руиј, закривен предмет што се користи во Кина како симбол на добра среќа. Туристите можат да одат по мостот, дизајниран од израелскиот архитект Хаим Дотан, додека похрабрите можат да скокаат банџи или да се прошетаат по зиплајн.