100 пати побрз! Еве као изгледа PlayStation 5, конзолата за игри од новата генерација на Sony!

Поминаа седум години откако на полиците на продавниците се појави PlayStation 4 и стана вистински хит. Тоа беше бурен период на игри, распространет со напредок во арената за виртуелна реалност, но не и без контроверзии.

Следната конзола на Мајкрософт беше прикажана пред јавноста пред неколку месеци, при што Сони трпеливо чекаше, пуштајќи ги своите информации за спецификациите и контролорите.

Иако сѐ уште не се знае неговата цена новиот PlayStation 5 изгледа многу привлечно за љубителите на игрите. Неговиот дизајн очигледно зборува за оној на DualSense, следната еволуција од долгогодишниот пакет на DualShock на Sony, на претходните PlayStation. Џим Рајан претседател и извршен директор на Sony Interactive Entertainment, порано изјави дека го опфаќа „генерацискиот скок“ направен со новата конзола.

PS5 е креиран за да биде „ѕвер“, вчитувајќи игри 100 пати побрзо од неговиот претходник. Прилагодениот SSD погон на конзолата значи дека може да се прошири преку надворешен харддиск, иако компатибилните ќе бидат скапи – е предвидено да може да спакува 825 GB, работи со 5,5 GB во секунда во суров режим или 8-9 GB во секунда во компресиран.

Кажете им збогум на оние екстремни транзициски екрани кои се многу лоши. На пример, на PS4 му беа потребни 20 секунди за да се вчитаат 1 GB податоци, додека PS5 може да носи двапати повеќе од една четвртина од секундата.

Додека неговиот колега од Microsoft, Xbox Series X, има поголем SSD на 1TB, PS5 е значително побрз – во овој поглед, ќе овозможи „моментално“ брзо патување во игри со отворен свет, на пример.