104-годишен уметник користи бамбус и трње за да создаде уникатни тетоважи

Сите имаме баби што знаат вкусни  рецепти. Нивните пити, колачи и супи се најдобри. Зарем не? Сепак, колку од нив се подготвени да ги споделат своите рецепти? Знам дека моите не.

Значи, кога го разбираме и прифаќаме образложението на нашата баба зад зачувувањето на рецептите, зошто не можеме да се согласиме со домородните луѓе кои го штитат нивното наследство?

Ванг-Од е од племето Бутбут во Бусакалан, Калинга, Филипини. Има 104 години, таа е најстариот мамбабаток (традиционален уметник за тетоважи на Калинга). Таа е националното богатство на Филипините, а нејзината уметничка форма е една од зачуваните домородни практики во земјата.

Ванг-од почнала да тетовира на 15-годишна возраст, традиционална уметност ја научила од нејзиниот татко, кој бил мајстор за тетоважи во регионот. Традиционално, само на мажите им било дозволено да ја научат уметноста. Ванг-Од била исклучок поради нејзиниот талент и потенцијал што ги видел нејзиниот татко

До 1972 година, Ванг-Од ги тетовирала само „ловците на глави“ (заштитниците) на нејзиното племе. Но, тогаш владата на Филипините ги забранила „ловците на глави“ и ја укинала борбената практика. Така, Ванг-Од почна да тетовира луѓе надвор од нејзиното племе за да ја подигне уметничката форма.


Луѓе од целиот свет доаѓаа во селото за да се тетовираат од познатиот мамбабаток. Првично, Ванг-Од ги тетовирала своите посетители бесплатно. Но, како што станала позната, илјадници туристи ја посетиле и таа повеќе не можела да ја следи побарувачката.

Така, за да ги подмири своите трошоци, таа почна да им наплаќа на луѓето 500-1000 пезоси (10-20 долари). Таа, исто така, ги ограничи своите клиенти на 30 дневно.

Кланот Бутбут верува дека ако нивните практики излезат од нејзиното село, тие ќе бидат извалкани. Тоа е нивна традиција и додека другите се добредојдени да ја искусат, тие не сакаа да ја искористат и комерцијализираат.