11 докази дека нашата генерација заборавила како да ужива во животот

Некои неодамнешни студии велат дека нивото на човечка среќа е на многу ниско ниво. И тоа не се само лични искуства или неуспеси. Се добива впечаток дека милиони луѓе одеднаш заборавија што значи да се биде среќен. Ние решивме подетално да разгледаме како се однесува сегашната генерација: постојано брзаме да стигнеме некаде, да апсорбираме еден куп непотребни информации и да комуницираме се помалку со семејството и пријателите. Се чини дека дојде време да застанеме и да размислиме каде трчаме.

Ние се оградивме од надворешниот свет со слушалки и, се чини, наскоро ќе заборавиме како птиците пеат, а лисјата шушкаат.

Тешко е да седиме на едно место и да уживаме да не правиме ништо. Дали забележавте дека одморот се претвори во трка низ градовите и земјите, по што сепак ви треба одмор?

Ние брзаме да повториме илјада работи и забораваме на малите радости. Но, среќата се гради од нив. Но, најлошото е што за нашите деца овој начин на живот станува норма.

Како деца, можевме да сонуваме за една играчка една година. Сега во продавниците има кукли и автомобили за секој вкус, но се чини дека ова не додава радост.

Се сеќавате ли како целото семејство се собираше да ја гледаат серијата? И сега, дури и меѓу милиони нови производи, не можеме да најдеме нешто вредно.

Порано им се јавувавме на пријатели за да се видиме. Денес наоѓаме време поретко, дури и да разговараме по телефон, а не да се среќаваме лично.

За нашите родители, патувањето до фото студиото беше вистински празник, а денес телефоните се полни со дигитални галерии.

Посакуваното писмо го чекавме со месеци. Денес се обидуваме да се ослободиме од пораките кои доаѓаат постојано и само нервираат.

Многумина веќе не се сеќаваат на времињата кога семејството пиеше чај на кујнската маса навечер и не ги завршуваа задачите што немаа време да ги завршат во текот на денот.

И пиењето кафе или чај повеќе не е уживање, туку нешто што се прави додека да се стигне од точка А до точка Б.

Се чини дека само-подобрувањето стана наша нова религија: денес дури и ученици сакаат да бидат успешни и богати. Не секој има време само да прочита интересна книга.