11 лицемерни типови на однесувања кои родителите несвесно им ги пренесуваат на своите деца

Родителите им посакуваат на своите деца само најдобро, но понекогаш, ненамерно ги повредуваат со својата љубов и прекумерна заштита.

Можеби тие испраќаат измешани сигнали, ги игнорираат мислењата на нивните деца или ги кршат правилата што си ги поставиле. Понекогаш однесувањето на возрасните може да ги збуни децата и да ги прати по погрешен пат во животот.

1. „Не можете да ги лажете луѓето, но јас можам.“

Родителите ги учат своите деца секогаш да ја кажуваат вистината и да ги прифаќаат последиците од нивното однесување. Но, понекогаш тие самите го кршат ова правило. Да кажувате бели лаги, да ја изменувате вистината или да криете информации затоа што „споделувањето што нема да промени ништо“ може да изгледа прилично лицемерно во очите на детето.

2. „Мора да спиете сами, но јас не морам“.

Родителите можеби веруваат дека доколку децата спијат со нив тоа им ја убива независноста. Некои психолози сугерираат дека помагањето на вашето дете да заспие помага да се создаде посилна емоционална врска и да се подобри менталното здравје на детето.

3. „Можам да одлучам кога сум гладен а вие не можете“.

Додека здравата исхрана е важна, сите ние сè уште имаме свои преференци, а понекогаш, едноставно не ни се јаде одредена храна. Но, децата се лишени од овој луксуз и секогаш мора да ги почитуваат правилата на нивните родители, дури и ако возрасните не секогаш ги следат самите нив.

4. „Можам да поминувам часови гледајќи во мојот телефон, но вие не можете“.

Во просек, луѓето поминуваат повеќе од 3 часа на ден со користење на мобилен интернет, а да не спомнувам дека работат на лаптопи, таблети и гледаат телевизија. И додека е сосема здраво да се ограничи времето на екранот кај едно дете, возрасните треба да обрнат внимание и на самите себе. Во спротивно, може да изгледа прилично лицемерно кога родителот се обидува да му каже на дете дека треба да се забавува додека ги проверуваат социјалните медиуми.

5. „Може да ми биде премногу топло или ладно, но на вас не може.“

Некои родители може да бидат премногу заштитнички кога станува збор за облекување на своето дете во согласност со временските услови. Тие не земаат предвид како детето навистина се чувствува и често прават претпоставки засновани на сопствените сфаќања. Но, тоа не ги спречува да прават избор на облека што навистина не одговараат на временските услови кога е погодно за нив.

6. „Мора да споделите, но јас не“.

Родителите честопати ги учат децата да ги споделуваат своите играчки, да прават компромис и да се справат со некои ситуации што може да бидат непријатни за нив. Но, возрасните, напротив, можат да бидат многу посесивни, тврдоглави и неподготвени да жртвуваат дел од своите навики. Децата се посебни индивидуи со свои потреби и мислења, така што е важно да се постават здрави граници и да се земат предвид нивните мислења.

7. „Мора да го направите она што го барам веднаш, а јас не морам“.

Родителите очекуваат нивните деца веднаш да ги извршуваат наредбите. Игнорирањето на мислењето на вашето дете може да ги натера да мислат дека нивните желби и мислења не се важни.

8. „Не се грижам за вашите чувства, но мора да се грижите за моите“.

Можеби е тешко за децата да ги препознаат и да управуваат со своите чувства, но работата на родителите е да им помогнат да се движат низ нив. Така неразумното однесување на родителите може да ги збуни децата.

9. „Секогаш мора да се обидувате да бидете подобри, но јас не морам“.

Родителите сакаат нивните деца да успеат во животот и да ги мотивираат да учат и да пробаат нови работи. И кога детето се досадува или немотивира, родителот доаѓа со причини зошто можеби навистина ќе им треба ова знаење во нивниот живот. Но, тие честопати се спротивставуваат на самите себе, не давајќи им пример на своите деца и го прават токму спротивното од она што го кажале.

10. „Не треба да се плашите да се изразите, но јас сум преплашен/а од јавното мислење“.

Возрасните луѓе честопати ги гледаат своите деца како најдобри верзии од себе, затоа ги принудуваат да прават работи кои се плашат да ги направат. Иако е неопходно да се поттикне детето да биде свое, проблемот е во тоа што родителите понекогаш очекуваат премногу од своите деца, без да им објаснат како функционира светот.

11. „Не треба да се грижите за работите што ве мачат, но јас ќе го правам тоа.“

Родителите сакаат нивните деца да бидат среќни и безгрижни, особено ако тие навистина не можат да променат нешто или да влијаат на некоја ситуација. Но, децата треба да зборуваат за нивните проблеми за да не ги разгоруваат своите емоции или да се чувствуваат како нивните проблеми да не се доволно важни за споделување.