11 невербални навики на луѓе од кои сакате „да ги запалите патиките“ од трчање

Маргарет Тачер рече: „Својот впечатокот за личност во првите 10 секунди, многу ретко го менувам“. Невербалните навики се навидум ситници, но можат да ја подобрат идејата за личноста и да ја расипат целосно.

Затоа, има смисла понекогаш да се погледнете себеси однадвор и доколку е потребно, да работите на грешките.

1. Крцкање на коските

Студиите покажуваат дека крцкањето на прстите не доведува до сериозно заболување на коските. Но, ова е вообичаен аргумент што го користат луѓето кои не можат да издржат кога ќе видат или слушнат како некој им пука прсти.

2. Вртење на косата

Извртување на косата на прстите е несвесна вербална навика. Некои психолози веруваат дека играњето со коса е манифестација на флертување и кокетство. Можеби изгледа навистина убаво, но џвакањето на вашата коса е ужасна одбивна навика.

3. Повреда на личен простор

Личен простор е неопходен за секоја личност за удобен живот. Во античко време, корпите на фустаните совршено им помагале на домаќинките да ги задржат личните граници. Сега мора да им се посочи на луѓето.

4. Нападно гестикулирање

Истражувачот на говорот на телото Алан Пиаз вели дека „јазикот на телото е надворешен израз на вашата емоционална состојба“. Со активен гест, човекот ја покажува својата прекумерна емоционална возбуда. Но, ако не сте во групата јужни Италијанци кои разговараат за фудбалски натпревар, тогаш треба периодично ментално да ја смирите желбата да гестикулирате.

5. Бидете претпазливи кога зборувате, бидете оддалечени од телефонот, гледајте

Навиката да се проверува телефонот цело време, да се расејува, гледањето на пејзажот надвор од прозорецот е многу вознемирувачко за оние што го повторуваат прашањето на својот расеан соговорник по петти пат. Ваквото искрено невнимание изгледа навредливо и во голема мерка ѝ штети на комуникацијата.

6. Премногу нападен контакт со очите или целосно избегнување

Зјапањето сигурно ќе предизвика непријатност кај соговорникот, па дури и агресија. И обратно, кога некое лице постојано гледа настрана за време на разговорот, остава впечаток на самосомневање и дека крие нешто.

7. Грицкање крекери, чипсови…

Една од најлошите навики. Никој не сака да ви ги слуша неразбирливите зборови додека грицкате чипс или крекери.

8. Не ги покажувате своите емоции „правите камено лице“

Психолозите веруваат дека читањето на невербални сигнали е основен услов за ефективна комуникација. И кога воопшто нема емоции на лицето, не е јасно што да се даде во одговор. Комуникацијата е во ќор-сокак.

9. Тропање со прстите

Тропање на масата со прстите често укажува на нетрпеливост. Покрај тоа, брзината на тропање укажува на степенот на нетрпеливост на една личност.

10. Местење/шминкање за време на комуникација

Младата жена, шминкајќи си ги усните за време на разговорот, повеќе размислува за тоа дали карминот изгледа добро, отколку за зборовите на соговорникот.

11. Клацкање постојано движење

Ако соговорникот се придвижува или клацка додека седи на стол, нозете и рацете се во постојано хаотично движење, можеби ќе помислите дека тој сака веднаш да го заврши разговорот. Покрај тоа, експертите го дефинираат ова како гест на здодевност, несигурност и вознемиреност.