11 вообичаени грешки при готвењето и совети како да ги поправите
Готвењето е вештина која нѝ овозможува да ја изразиме креативноста и да се прехраниме себеси и другите. Сепак, дури и најстрасните домашни готвачи можат да паднат во вообичаени замки што го попречуваат нивниот кулинарски успех.
Во оваа статија, истражуваме во 11 чести грешки во готвењето што многумина од нас можат да ги направат без да го сфатат тоа. Но, не грижете се – вистинските готвачи ги споделија своите тајни за надминување на овие стапици. Откријте како да ги трансформирате вашите кујнски несреќи во триумфи со нивните стручни совети.
1. Миење на пилешкото со вода
Миењето на пилешкото со вода е вообичаена практика во многу кујни, но всушност е игнорирано од експертите за безбедност на храна поради неколку важни причини. Наместо тоа, размислете за маринирање на пилешкото во млеко за да ја подобрите безбедноста и вкусот.
Причини за избегнување миење на пилешко со вода:
- Зголемен ризик од вкрстена контаминација: Кога ќе го исплакнете пилешкото месо под млаз вода, ситни капки може да истурат на блиските површини, прибор и друга храна. Ова може да шири штетни бактерии како салмонела, зголемувајќи го ризикот од болести предизвикани од храна.
- Неефикасно во отстранувањето на бактериите: миењето пилешко не ги отстранува ефикасно бактериите. Всушност, понекогаш може да ги шири бактериите наоколу наместо да ги елиминира. Готвењето пилешко на соодветна внатрешна температура е единствениот сигурен начин да се убијат штетните патогени.
- Непотребен чекор: Плакнењето на пилешкото е непотребно ако го набавите од реномиран добавувач. Повеќето комерцијално продадени пилешки меса се веќе исчистени и не бараат дополнително миење.
2. Пренатрупаност во тавата
Грешка: преполнувањето на тавата со премногу храна може да предизвика состојките да испарат наместо да се испржат, што ќе резултира со влажни садови.
- Гответе неколку пати: Готвачите препорачуваат да се готви во серии за да се осигура дека секое парче храна има доволно простор за правилно пржење или печење. Ова исто така ви овозможува поефикасно да го контролирате процесот на готвење.
- Користете ја тавата со вистинска големина: изберете тава што обезбедува доволно простор за да се шират вашите состојки, промовирајќи рамномерно готвење и подобро готвење.
3. Не оставате состојките да дојдат до собна температура
Грешка: Користењето ладни состојки директно од фрижидерот може да влијае на текстурата и вкусот на вашето јадење.
- Планирајте однапред: готвачите советуваат да ги извадите состојките како јајца, путер и сирење од фрижидерот најмалку 30 минути пред готвењето. Ова им овозможува да достигнат собна температура, што резултира до похармоничен оброк.
- Прилагодете го времето за готвење: Ако заборавите да ги доведете состојките на собна температура, имајте предвид дека можеби ќе треба малку да го прилагодите времето на готвење.
4. Предолго варење на зеленчукот
Грешка: Многу луѓе го варат или готват зеленчукот на пареа додека не стане мек и кашест, што може да доведе до губење на хранливи материи и вкус.
- Динстајте или пржете: Обидете се да го динстате зеленчукот во врела вода кратко време, а потоа да го потопите во ледена вода за да ја зачувате неговата боја и крцкавиот вкус. Алтернативно, пржењето зеленчук во малку маслиново масло може да го подобри неговиот вкус и текстура.
- Ал Денте е клучот: Целта на остро-нежната текстура, често нарекувана „ал денте“, за задржување на хранливите материи и пријатното чувство во устата.
5. Користите погрешна сол
Грешка: Различните соли имаат различна густина и вкус, што може да влијае на исходот на вашето јадење.
- Разберете ги сортите на сол: кујнската сол, кошер солта и морската сол имаат различни големини и вкусови. Готвачот Алис Вотерс препорачува користење на кошер сол за општо готвење бидејќи има чист вкус и лесно се мери.
- Прилагодете ги мерките: ако замените еден вид сол со друг, имајте предвид дека можеби ќе треба да ја прилагодите количината. На пример, една лажичка кујнска сол е посолена од една лажичка кошер сол.
6. Не дозволувате месото да се одмори по печењето
Грешка: Сечењето на месото веднаш по готвењето може да предизвика излевање на соковите, што резултира со сувост.
- Одморете го месото: обидете се да го оставите месото да одмори најмалку 5-10 минути по готвењето. Ова им овозможува на соковите да се прераспределат, обезбедувајќи сочен и вкусен резултат.
- Користете фолија: За да остане топло месото додека мирува, слободно затворете го со алуминиумска фолија.
7. Многу долго го месите тестото
Грешка: Прекумерното месење може да доведе до тврдо, густо печиво бидејќи развива премногу глутен.
- Мешајте само додека не се соедини: Обидете се да го измесите тестото само додека состојките не се соединат. Ова помага да се одржи нежна текстура.
- Бидете нежни при месењето.
8. Не го потопувате зеленчукот во вода
Грешка: Го оставате зеленчукот да омлитави.
За да добиете свежа салата, потопете го зеленчукот во ладна вода околу 10 минути пред да го користите. Овој едноставен трик може да ја подмлади неговата текстура и да ги подобри природните вкусови на зеленчуците.
9. Фрлате од високо
Грешка: Готвењето од високо може да влијае на времето и температурите на печење, како и на однесувањето на состојките како квасецот и прашокот за пециво.
10. Не чистите додека готвите
Грешка: преполниот работен простор може да го направи готвењето постресно и помалку пријатно.
- Чистете додека готвите: Обидете се да чистите додека готвите. Ова не само што ја одржува вашата кујна уредна, туку и го прави процесот на готвење поефикасен.
- Организирајте го вашиот работен простор: Чувајте ги вашите алатки и состојки организирани и на дофат. Ова го намалува времето поминато во пребарувањето на предмети и ви овозможува да се фокусирате на задачата што е при рака.
11. Ставате масло директно на печурките
Печурките ослободуваат многу влага кога ќе ја достигнат топлината. Ако прво додадете масло, печурките ќе се испарат во сопствените сокови, што ќе резултира со влажна текстура наместо убава, зарумена надворешност. Водата што ја ослободуваат печурките може да предизвика прскање на маслото, што го прави процесот на готвење помалку контролиран и потенцијално опасен.
- Суво готвење: Започнете со загревање на тавата на средно-висока топлина. Откако ќе се загрее тавата, додадете ги печурките без никакво масло. Печурките ќе ја ослободат својата влага и ќе почнат да стануваат кафеави додека водата испарува.
- Додадете масло подоцна: Откако печурките ќе ја ослободат својата влажност и ќе станат кафеави, потоа можете да додадете мала количина масло или путер. Ова ќе им помогне да го завршат готвењето и да развијат убава, карамелизирана надворешност.
- Зачини: Посолете ги и сите други зачини откако печурките ќе почнат да заруменуваат. Ова помага да се извлече влагата и да се подобри вкусот.
Се ова е добро, ама при преведувањето на статиите, барем кажете кој е соодветниот во Македонија. Кошер сол, што е тоа, кога Македонците готвеле кошер? Од кога Бугарите ни ги зедоа Евреите во втората светска војна во Македонија кошер не се готви.
И сега ве молам бидете фини и кажете која сол во Македонија да ја користам наместо ова кошер сол што ја викате ?
Коментирај анонимно