11 забавни карти со кои ќе дознаете интересни факти за светот

За многумина од нас, денот на картографијата на час по географија или историја значеше брза дремка. Но, ова не есе такви карти, прилично се забавни и даваат информации кои не сте ги знаеле, но е интересно да ги видите.

Емисии на СО во светот

Слика на GPS следење на повеќе волци во шест различни глутници во Националниот парк Војажер, покажува колку тие се избегнуваат.

Следење на орел за период од 20 години

Окупирани гнезда на ќелавиот орел во Висконсин. 1974 наспроти 2019 година. Растот е заслужен на законот за чиста вода.

Список на земји споменати или наведени во Библијата

3Д топографска карта на Европа

Површина на Марс: Ако, како Земјата, 71% од неговата површина беше покриена со вода

50 проценти од Канаѓаните живеат јужно од црвената линија

„Октомври“ на европски јазици

Овие две области на Африка имаат приближно еднакви популации

Најдолгото можно патување со воз во светот