12 факти кои ќе предизвикаат сосема „обичните“ работи да ги гледате на нов начин

Мерилин Вос Савант е наведена во Гинисовата книга на рекорди како сопственик на највисок коефициент на интелигенција во светот – резултатите од различни тестови велат дека овој индикатор се движи од 167 до 230 единици.

Покрај тоа, постои цела заедница на луѓе чија интелигенција е поголема од таа на мнозинството – Клубот Менса. Но, дури и најинтелигентната и ерудитната личност не може да знае сè, а на нашиот мозок му е потребна нормална, но и „умствена“ храна за нормално функционирање.

Бајката „Убавицата и Ѕверот“ била со цел девојките да не се плашат од договорените бракови. Во првата верзија на светски познатата приказна, печатена во 1740 година, чудовиштето било хибрид од риба и слон.

Се смееме од скокоткање бидејќи во нашето тело се активира заштитен механизам: нашето тело верува дека е во опасност и дава реакција, што значи поднесување на потенцијален агресор.

Леонардо да Винчи ги насликал нозете на Исус, но во 1652 година, за време на реновирањето на црквата, беше решено да се додаде друга врата. Затоа, познатата фреска „Тајната вечера“ го изгуби долниот дел.

Тежината на крвта во нашето тело е 8-10% од тежината на целото тело, со 0,02% од златото содржано во него. Секако нема да се збогатиме од ова: 1 гр скапоцен метал се „раствора“ во крвта на околу 1.430 луѓе.

Мрзливците меѓу другото, имаат и прилично мрзливо варење: може да биде потребна цела недела да се свари еден лист.

Фараонот Тутанкамон имал нож изработен од железо од метеорит.

За да добијат дополнителни привилегии, пандите може да се преправаат дека се бремени.

На Белите Планини во Калифорнија, има розови борови чија старост надминува 5000 години. Односно, тие се со иста возраст со пишаната историја на човештвото.

Дупките во крекерите се потребни за да останат рамни за време на процесот на печење.

Мирисот на чоколадо во книжарница ја зголемува продажбата, особено кога станува збор за љубовни романи.

Во времето кога диносаурусите живееја на Земјата, вулканите активно избувнаа на Месечината.

Сончогледите помагаат во чистење на почвата од радиоактивно загадување.