12 фотографии од „загрозените народи во светот“ од кои наскоро ќе останат само портрети

Пред околу 12 години, фотографот Александар Кимушин тргна на возбудливо патување во потрага по мали народи и етнички племиња на работ на истребување, со цел да ги овековечи нивните претставници барем во портретите. Неговите најдобри дела беа проектот Светот во лица, кој грмна на изложбата на ООН во 2019 година. И покрај фактот дека зад рамениците на Александар има 86 земји во светот, Сибир зазема посебно место во срцето на патникот.

Ова е портрет на Ариуна, млада домородна бурјатска жена од Сибир

Млада домородна жена од провинцијата Чимбу, Папуа Нова Гвинеја

Жена Чукчи и маж Чуван маж -Сибир

Домородните жени Чукчи пред својата јаранга на брегот на Беринговото Море, Чукотка

Млада жена од племето Дасанач, Етиопија

Млада домородна жена Долган. Арктички Сибир.

Домороден жител на Камчатка, Сибир

Ителмен домородна жена, Камчатка, Сибир

Претставник на народот Какчикел (Маи). Предели на Гватемала

Марија и Аимка. Хакас. Домородните народи на Сибир

Портретот на Калха, во Монголија

Момче Вахи. Авганистан