12-годишно момче стана најмладата личност во светот која изградила нуклеарен реактор

Додека повеќето 12-годишни деца играат видео игри и уживаат во недостатокот на одговорност што го носи младоста, Џексон Освалт спојувал атоми. Тој само што наполни 13 години и со страст ја објаснува својата мотивација за научни достигнувања.

Џексон, од Мемфис, Тенеси, започнал да гради свој сам реактор за фузија откако бил инспириран од претходниот носител на Гинисовиот рекорд Тејлор Вилсон, кој успеал да конструира еден до 14-годишна возраст. Тинејџерот тврди дека самиот го изградил целиот реактор и понуди увид во тоа како да се постигне спој на атомите.

Освалт објаснува дека работел на проектот околу две години и наишол на проблеми со пломби што му донеле неуспеси: „Проектот беше многу тежок. Би рекол дека најтешкиот дел беше да сфатам како да се направи херметичка пломба за затварање на комората, па поминав околу… веројатно околу половина година обидувајќи се да ја направам пломбата.“

Како и да е, тој издржал и неговите родители се чини дека ја охрабруваа оваа активност – за која сè уште се обидуваат некои земји. Мајката на Џексон тврди дека додека била возбудена од интересот на нејзиниот син и верувала во неговите способности.

Фактот дека 12-годишно дете може дури и да ја разбере нуклеарната фузија е неверојатен, а да не зборуваме за реалното извршување на задачата. Ова несомнено ќе биде огромно достигнување за Џексон и ќе биде фасцинантно да видиме што ќе прави понатаму.