12 интересни факти за опседнувањето од демони и егзорцизам

Дали секогаш ве интригирало паранормалното? Ние имаме начин како да ви ја задоволиме љубопотноста. Составивме фасцинантна колекција на факти за опседнување со демон и практикување на егзорцизам.

1. Психијатрите го нарекуваат демономанија менталното растројство во кое човек верува дека ѓаволот се вселил во него или во неговите најблиски.

2. Какодемономанијата е едно од долго познатите ментални нарушувања и е исклучително распространето. Спомнувањата за поседување се наоѓаат од античко време во сите краишта на земјината топка. Во Јапонија се нарекува доџо, во Мексико се нарекува ембрихада, во Руанда се нарекува кубандва. Но, како и да се вика, поседувањето не зависи од времето и местото: демоните, ѓаволите, духовите и другите суштества како да продираат во човечкото тело и почнуваат да го контролираат.

3. На Запад, интересот за поседување беше оживеан во 1973 година по објавувањето на филмот Егзорцист. Можеби креаторите на овој филм се одговорни за хистеријата и неврозите што се појавија во општеството. Еден извештај споменува четири случаи на „кинематска невроза“ што луѓето ги доживеале откако го гледале филмот.

4. Иако не сакаат да зборуваат за тоа, некои психијатри гледаат некаква корист во разумната употреба на ритуалот за психијатриска нега, на пример, во тешки случаи на демономанија. Психијатрите од Универзитетот Вандербилт објавија дека еден екстремно немирен пациент закрепнал по само еден егзорцизам извршен под нивен надзор од фундаменталистички свештеник.

5. Во 1923 година, Фројд ја нарекол какодемономанијата невроза во која личноста создава демони за себе. Демоните, според него, се резултат на потиснување на желбите.

6. Католичката црква моментално тренира егзорцисти на Универзитетот Athenaeum Pontificium Regina Apostolorum.

7. Најпознат следбеник на егзорцизмот во православието е архимандритот Герман од Свети Сергиј Лавра (Сергиев Посад). Таквиот ранг се нарекува „укор“.

8. Егзорцизмот е познат и во исламот под името „егзорцизам на џинот“, обредот е многу сличен на христијанскиот.

9. Во јудаизмот постои традиција на протерување на дибук. Дибук е душата на криминалец или злобен човек кој не може да ја напушти Земјата и е принуден да насели друго лице. Протерувањето на дибук го врши цадик (авторитативен рабин), во присуство на минјан (10 возрасни машки Евреи). Прогонството е придружено со дување на шофар, како на Јом Кипур (Судниот ден), и со читање молитви за мртвите.

10. Филмот „Шестте демони на Емили Роуз“, кој го прикажа искуството на егзорцизам, кое заврши со смрт, е базиран на вистински настани (имињата на главните ликови и местото на случувањата во филмот се менуваат). Во 1976 година, сесија на егзорцизам од млада девојка завршила со нејзина смрт. Свештеникот егзорцист кој ја извршил церемонијата бил обвинет за убиство, иако процесот бил официјално инициран од Католичката црква.

11. Според христијанските идеали, знаците на опседнување со демон се следниве:

Агресија, клетви и клевети против христијанската црква, светците и сл.
Конвулзии, епилептични напади.
Знаци на ментална болест: чудно однесување, халуцинации итн.
Опседнатите зборуваат во име на оние со кои се опседнати.
Вознемиреност кога некој чита молитви, врши верски обреди итн.
Нетолеранција кон вода, особено светата.
Откривање на способности за левитација, телекинеза, телепортација и сл.
Појавата на способност да се зборува на јазици непознати за човекот (феноменот на ксеноглоси).
Наметливи мисли за самоубиство/убиство.
Нема чувство на срам

12. Една 16-годишна калуѓерка во Виена (Франција) во 1583 година тврдела дека била опседната од 12.606 демони кои претходно биле во стаклена тегла во форма на топка од муви.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.