12 секојдневни грешки кои залудно ги трошат вашите тешко заработени пари

Постојано читате на интернет статии од типот „Како да заработите милиони од вашиот дом/кревет/лаптоп“. Секако парите не паѓаат од небото, но со совесно трошење на истите ќе можете да си дозволите пристоен живот.

Логично е дека апсолутно сите сакаат да бидат финансиски независни, но не секој е подготвен да направи нешто за ова. Но, само треба да ги преиспитате вашите дневни навики и да ги погледнете од малку поинаков агол. Еве кои работи треба да избегнувате да ги правите.

1. Времето кое го поминувате во завидување на познатите луѓе на социјалните мрежи всушност го троши вашето време и пари

2. Не ги делегирајте своите должности. На крајот на краиштата, во ова време можете да инвестирате во себе

3. Ги криете цените на производите, или не кажувате дека сте биле на шопинг и со тоа го поткопувате семејниот буџет

4. Не составувате мени за јадење, за цела недела

5. Одите на шопинг сами и тоа тоа ризикувате да купите непотребни работи без совет од пријател/ка

6. Непотребно трошите вода

7. Не ги обновувате поевтините мобилни тарифи

8. Се радувате на можноста да купите евтина, но непотребна стока

9. Имате вклучено електрични апарати кои скоро никогаш не ги користите

10. Зeмате корпа во продавница дури иако знаете дека сте дојдени за една работа (така купувате повеќе)

11. Одите да купувате заедно со вашите деца

12. Не одгледувате дома зеленчук