12 ситуации во кои луѓе реновирале згради, но ги направиле да изгледаат полошо

Убавината е субјективна, убавината е во окото на набудувачот – повеќето од нас беа учени никогаш да не ја проценуваат книгата според нејзината корица. Или, поедноставно кажано, да не бидеме површни. Сепак, научниците тврдат дека естетското ценење на убавината е цврсто вметнато во нашите мозоци – не можеме да избегаме од тоа. Потсвесно или свесно, сите ние сакаме да гледаме во прекрасни работи, било да е тоа животно или зграда.

Затоа, некои луѓе кои се повеќе склони кон традиционалната архитектура се загрижени дека поимот убавина во зградите исчезнува. Бидејќи градовите низ целиот свет ја доживуваат глобализацијата, ново-дизајнираните згради понекогаш можат да изгледаат ужасно слично. На сите ни се познати стаклените кутии во престижните области на градовите, на кои, според некои, им недостасува одреден вид шарм.