12 животни кои живеат на Земјата подолго од луѓето

Земјата е стара над 4 милијарди години и не е изненадувачки што на неа живееле многу различни видови, вклучително и луѓе. Како и да е, ние не сме тие што најдолго шетаме на Земјата. Денес има уште живи животни кои се сретнале со диносаурусите, па дури и ги преживеале 5-те најголеми масовни истребувања.

Пингвин, 62 милиони години

Горила, 65 милиони години

Стаорец, 66 милиони години

Алигатор, 80 милиони години

Змии, 100 милиони години

Октопод, 135 милиони години

Мравка, 140-168 милиони години

Гуштер, 200 милиони години

Желки, 200-300 милиони години

Жаба, 265 милиони години

Стоногалка, 420 милиони години

Ајкула, 450 милиони години

Бонус: Луѓе, 6 милиони години

Луѓето живеат на Земјата околу 6 милиони години. Сепак, современите луѓе не се развиле сè до пред околу 200 000 години.