13 факти за земјата со најсреќното население во светот

Финска, место во кое живеат точни и вредни луѓе, го зазема првото место на рангирањето на најсреќните земји во светот.

Тоа е мала северна земја каде патриотизмот е популарен, каде што 99% од населението оди во сауна барем еднаш неделно и каде што елените шетаат слободно по улиците на малите градови.

1. Финците поминуваат многу време на отворено.

Околу 70% од територијата на Финска е покриена со шуми. Затоа Финците се чувствуваат удобно во шумата. Тие се чувствуваат заштитени со тоа што се опкружени со природата и тоа ги смирува.

2. Бесплатна вода за пиење.

Финска честопати се нарекува земја на илјада езера. Овие езера се појавија како резултат на последната глацијација, која заврши пред околу 10 000 години. Водата во нив е толку чиста што можете да ја пиете од чешмите дома и нема потреба за прочистување.

3. Детски додаток се плаќа секоја година додека детето не наполни 17 години.

Родителите добиваат детски додаток од околу 100 евра месечно во Финска. Малку се зголемува за секое следно дете родено во семејството и се плаќа додека детето не наполни 17 години.

4. Најдобрата пица во светот.

Се започна со Силвио Берлускони, италијанскиот премиер, кој даде изјава дека не сака финска храна. 3 години подоцна, Финска победи на меѓународниот натпревар за пица, оставајќи ја Италија зад себе и презентирајќи ја својата познатата „Пица Берлускони“ со месо од елен.

5. Оваа земја е еден од светските лидери во рециклирање на ѓубрето.

Финска се придржува кон кружна економија, што овозможува да се користат сите ресурси што му се достапни на општеството со минимална количина отпад. 99% од комуналниот отпад е рециклиран или испратен до согорувачи, што последователно произведува енергија. 9 од 10 пластични шишиња се рециклираат, а истата приказна важи и за стаклени производи, каде процентот на рециклиран производ е уште поголем.

6. Постои високо ниво на доверба на јавноста во полицијата.

Особеноста на финската полиција е дека, организациски, тие се единствена формација, а не неколку одделни структури, како во повеќето земји во светот. Ова е направено за да се спротивстави на можните обиди на која било група владејачки кругови да ја монополизираат и да влијаат врз полицијата. Како што покажува практиката, ова било една од најдобрите одлуки на финската влада затоа што се покажало дека скоро 90% од финскиот народ има доверба во полицијата.

7. Постојат многу видови на чудни спортски натпревари.

Спортот е составен дел од животот за Финците. Освен добро познатиот спорт, оваа земја наиде на натпревари како носење сопруга, фрлање на мобилни телефони, лов на комарци, свирење воздушна гитара и фрлање на чизми.

8. Таа е прва земја во светот што на секој граѓанин му дава право на пристап до Интернет.

Од 2010 година, Финска стана првата земја во светот каде на списокот на граѓански права спаѓа и правото на пристап до Интернет.

9. Татковците поминуваат повеќе време со своите деца отколку мајките.

Голем број закони што ја наградуваат поактивната вклученост на татковците во животот на децата се донесени во земјата. На пример, отсуството за татковство може да трае 9 недели и 70% од просечната плата на татковците им се исплаќа за тоа време.

10. Финска го зазема второто место во светот за консумирање кафе.

Според Меѓународната асоцијација за кафе, секој Финец годишно троши 12 кг кафе. Таканаречената пауза за кафе (кахвитауко) на работа или на училиште е света работа за Финецот и секогаш треба да има доволно време за тоа.

11. Во селото на Дедо Мраз.

Едно мало село во областа Лапланд, Финска, наречено Jулупуки (така Финците го нарекуваат Дедо Мраз) е отворено за посета на финскиот Дедо Мраз во текот на целата година.

12. Бесплатно образование.

Финското образование бара добро познавање на англиски и фински јазик, што потоа се докажува со полагање меѓународни испити. Образованието во јавните институции, како во училиштата така и во универзитетите, е бесплатно за граѓаните на ЕУ и образованието во оваа земја се смета за едно од најдобрите во светот.

13. Филозофијата на среќата: Сису и калсарикнит.

Зборот Sisu нема буквален еквивалент на македонски јазик, но честопати се преведува како стилска определба, храброст и истрајност на целта и тврдокорност. Сису е тотална смиреност, витална енергија, сила и емоционална самоконтрола. Овој концепт прерасна во цела филозофија и стана необичен начин на живот за жителите на земјата во 20 век во Финска. Воспитувањето на Сису во децата спроведува идеја дека детето може да направи сé.