13-годишен извидник создаде уред кој ќе ги спаси луѓето од давење

Кајал Хајкик, од Панама Сити, Флорида, решил да направи нешто кога слушнал за зголемениот број на давеници во Мексиканскиот Залив пред неколку месеци. Тинејџерот веднаш знаел дека сака да стори нешто за да помогне, па почнал да се ангажира да создаде комплет опрема која ќе им помогне на луѓето во вакви ситуации.

Наскоро тој развил уред што го нарекува LifeBoKx, во кој „K“ се однесува на Кајал. Иако кутијата во моментов е само прототип, откако ќе заврши ќе може да се инсталира покрај плажите за да им помогне на потенцијалните жртви во давење.

Секоја кутија содржи два елеци за спасување, спасувачка пловка, упатства за процедури за прва помош и „како да“ процедури, како и број на локација за да им помогне на спасувачите побрзо да ги пронајдат оние во опасност.

„Многу е едноставно, би рекол, но исто така е многу важно за спасување на нечиј живот. Сакав да им дадам на луѓето да знаат како всушност да ги спасат луѓето од тие катастрофи, како што се струи или давење.“, вели младиот Кајал.

Неговиот татко, Џои, вели дека не е изненаден кога Кајал првпат дошол кај него со неговата идеја, а неговиот син секогаш сакал да најде решение за проблемите како овој. Џои вели дека тајмингот е сè кога станува збор за спасување живот, па затоа е од голема важност секој LifeBoKx да му биде одредена одредена локација, што овозможува потенцијалните спасувачи да стигнат на местото во најбрз можен рок.

Таткото и синот сега работат заедно за да го завршат прототипот за да можат да го презентираат пред Клубот за оптимист во Панама Сити, што ги одредува потребите на младите во нивната заедница.