13 интересни факти за длабочините на океаните кои ќе ве остават без здив!

Ние сме вљубени во светскиот океан, бидејќи, иако сме навикнати на неговото постоење, всушност, луѓето знаат помалку за него отколку за истата Месечина! Ви нудиме листа на факти за мистериозните длабочини на океаните .

1. Повеќе луѓе биле на Месечината отколку најдлабоката точка во океанот.

Дали знаете колку луѓе слетале на Месечината? 12! И колку луѓе го посетиле Челинџер Дип, најдлабоката точка на Маријанскиот Ров? Тројца, а еден од нив беше Џејмс Камерон.

 

2. Растојанието до најдлабоката точка на Земјата е поголемо од Еверест.

Дното на Challenger Abyss се наоѓа единаесет километри од површината на океанот. Со други зборови, ако Еверест може да се стави во оваа длабочина, за да се издигне над површината на водата, највисоката точка на планетата ќе треба да порасне уште неколку километри.

 

 

3. Повеќето морски суштества се непознати за науката.

Неодамнешните проценки на истражувачите покажуваат дека океанот може да биде дом на 700.000 или повеќе видови. И сега идентификувавме, во најдобар случај, една третина од нив.

4. Бесмртна медуза

Се чини дека медузата добро се населила во океанот. Постои еден вид наречен Turritopsis dohrnii, тоа е едно од видовите суштества кои стекнале целосна бесмртност. Иако, се разбира, можеме само да ја убиеме медузата, но ако предаторите не го проголтаат овој „Бенџамин Батон“ од океанот, кога ќе достигне зрелост, тој едноставно почнува да се враќа во порана фаза на развој, а со тоа да го започне својот живот одново. Овој процес гарантира вечен живот на медузата.

 

5. Знаеме повеќе за површината на Марс и Месечината отколку за дното на океанот.

Благодарение на вселенските експедиции, научивме многу за Црвената планета. Сега размислете за ова: мапите на Марс и Месечината се многу покомплексни од мапите на дното на океанот.

 

6. Ова е дом на суштества кои се речиси вонземјани.

Постојат микроскопски чудовишта наречени тардигради. Тие биле опишани уште во 1773 година. Тие живеат во вода, не само во море, туку и во свежа вода. Интересни се затоа што нивната издржливост е феноменална. Тардиградите можат да живеат на температури до -193 степени Целзиусови, тие можат да издржат топлина до 100 Целзиусови степени за еден час. Тие не се плашат од радијација. Ако за некое лице смртоносната доза на зрачење е 500 рентгени, тогаш тардиградите не секогаш ги убиваат 570.000 рентгени. Научниците успеаја да ги фатат и да ги стават во вселената. За 10 дена се чинеше дека се исушени, но на леталото тардиградите се вратија во нормала. Тие изгледаат, патем, доста заканувачки.

 

7. Имаме истражено помалку од 5% од океанот.

И ова е напредокот што го постигнавме во текот на многу векови. Мора да се признае, можеби има многу работи за кои сè уште не ни знаеме.

 

8. Околу 80% од целиот живот на Земјата е во океаните.

Да, 80% од живите суштества го избрале водниот дел на планетата за свој дом. Нашето знаење за морскиот живот е прилично ограничено, нецелосно и неточно. Ова е веројатно изненадувачки за оние кои мислат дека сè е одамна проучено и разбрано.

 

9. Самиот океан може да се нарече жив.

Морската средина во суштина е џиновска фабрика за рециклирање каде што може да се рециклираат сите супстанции во системот. Ова е многу различно од метаболизмот на животното, кое користи хранливи материи и се ослободува од отпадот. Но, некои од оние кои го проучуваат океанот забележале дека дури и на океанот му се потребни надворешни дополнителни извори на хранливи материи. Со други зборови, почнува да изгледа повеќе како еден огромен суперорганизам.

 

10. Во океанот има многу чудни звуци.

И тешко се објаснуваат. Некои од нив им задаваат кошмари на океанолозите. Еден од овие звуци бил снимен од два хидрофони на оддалеченост од околу 4800 km еден од друг во 1997 година. Овој звук беше како звук на морски животни, но неговиот волумен беше толку голем што таквата претпоставка ќе го докаже присуството во океанот на џиновско суштество непознато за науката. Слушнете и вие:

11. Океанот е најдобриот музеј во светот.

Потонати бродови , антички градови, изгубени авиони … Под површината на океанот има безброј артефакти на човечката цивилизација, стари многу илјади години, кои не сме ги разбрале и заборавиле. Можеби ќе имаме уште многу да научиме за себе.

 

12. И ова се најголемите човечки гробишта.

Вселенската програма секако имаше свој дел од негативност и катастрофи, но во однос на човечкиот живот, космосот беше многу љубезен кон нас. Што не може да се каже за океанот, каде што милиони луѓе, цели градови ја најдоа својата смрт.

 

13. Излеговме од океанот.

Не е тајна дека животот потекнува од водата. Океанот е полн со тајни, мистерии, мистицизам, но во исто време тој е и нашиот стар дом. Веројатно, сето ова не звучи толку гласно како фактот дека летавме од вселената или сме направени од глина, но според нас не е ништо помалку изненадувачки.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.