13 катастрофи кои би можеле да му се заканат на светот до крајот на 2020 година

2020 година не започна премногу добро. Австралија заврши во пламени, започна ширењето на пандемијата со коронавирус, протести, немири и што уште не. Но, има и некои други потенцијални катастрофи кои чекаат во сенка и можат да ја потресат човечката цивилизација до сржта.

Значи, без понатамошно одложување, еве неколку катастрофи што можат да го уништат животот каков што го знаеме во 2020 година.

1. Дали можеме да бидеме во една економска криза во 2020 година?

Берзата и глобалните економски падови се предвидуваат цело време. Но, има некои добри докази дека наскоро ќе се случи уште една голема корекција.

Но, треба да се има предвид дека корекциите на пазарот се дел од неговата природа. И покрај фактот дека оваа паника кај инвеститорите може да доведе до големи падови на пазарот, како во 2008 година. Овие видови на настани имаат тенденција да се случат приближно на секои 10 години или слично. Можеме ли да видиме еден во 2020 година?

2. Јелоустон паркот може да еруптира во било кое време

Националниот парк Јелоустон е прекрасно и идилично место. Но крие темпирана бомба. Паркот всушност лежи на врвот на огромен супервулкан десетици километри во дијаметар. Вулканот е сè уште активен и треба да еруптира во кое било време. Последната ерупција беше пред 630.000 години. Ова звучи како одамна, но вулканолозите откриле дека овој вулкан има тенденција да еруптира на секои 600 – 700 илјади години.

Ако ова еруптира во 2020 година, тој настан би ја загрозил човечката цивилизација.

3. Супервулканот на езерото Тоба, Индонезија е исто така заспиен џин

Последно избувна пред околу 74-75 илјади години и беше толку разурнувачко што се верува дека скоро ги довел луѓето до изумирање. Додека геолозите веруваат дека езерото Тоба најверојатно нема да еруптира во 2020 година, неговата магма комора е далеку од заспана.

4. Хилина може да се активира во било кое време

Падот Хилина е неверојатно нестабилен наклон на југот на големиот остров на Хаваите. Овој пад, секој пат и повторно, создава лизгање на земјиштето кое што создава ужасно цунами.

Геолозите открија докази дека пред околу 120.000 години особено лошо свлечиште создало цунами, висино над 400 метри. Неодамна во 1975 година, движењето на падот создава помало, но моќно цунами што успеа да стигне до Калифорнија.

5. Голем земјотрес им се заканува на Калифорнија, Орегон и Вашингтон

„Сан Андреас“ е уште една потенцијална катастрофа што може да се случи во 2020 година. Според USGS, веројатноста за уништување на големината од 8,0 или поголем земјотрес што ја погоди Калифорнија во следните неколку децении е прилично голема.

Високата густина на населението во Калифорнија и склоноста да живеат во високи згради би можело да значи дека кога ќе дојде „Големиот“, ќе биде ужасно.

6. Можеме ли да видиме голема сончева бура во 2020 година?

Нашето сакано сонце не само што нè одржува, туку има моќ да нѐ уништи и нас. Со текот на времето, се зголемува и се намалува во активност во циклус. На моменти може да доведе до ослободување на коронална маса. Ова се милијарди тони облаци на магнетизирана плазма. Ако Земјата добие директен удар, тоа би можело да биде погубно за човечката цивилизација. Електромагнетните пулсирања создадени од ваков вид на настани може да го нокаутираат, или сериозно да го оштетат најголемиот дел од електрониката на Земјата.

7. Може ли сириската граѓанска војна да предизвика глобален конфликт?

Многумина стравуваат дека сирискиот конфликт би можел да се претвори во нешто поглобално. Иако ова не е ништо ново, сирискиот конфликт може да биде временска бомба.

8. Трговската војна меѓу САД и Кина би можела да стане многу кисела

Неодамнешното раздвојување на Соединетите држави и Кина веќе ги нарушува технолошкиот тек, талентот и инвестициите меѓу двете суперсили. Ова не само што влијае директно врз трговијата директно меѓу двете нации, туку може да го загади и глобалниот пазар на технолошкиот сектор.

Ако не се постигне договор, ова може да ги продлабочи геополитичките и економските тензии низ целиот свет. Некои дури предвидоа дека може да предизвика вистински конфликт.

9. Латинска Америка изгледа несигурна

Во текот на последните неколку години, општествата во Латинска Америка се повеќе се поларизираат. Лутината на јавноста расте поради слабиот економски раст, корупцијата и ниските квалитетни јавни услуги, а да не зборуваме за општата слабост со различни социјалистички политики. Во земји како Венецуела, тензиите веќе се зголемија и ова веројатно нема да се смири во скоро време.

10. Кога ќе дојде крајот на коронавирусот?

Коронавирусот сам по себе предизвика повеќе проблеми. Освен очигледните, како што е бројот на заразени и починати исто така многу влијае на луѓето и од психолошки аспект, а да не зборуваме и за тоа како ги уништува економски државите низ светот. Она што најмногу ги плаши сите е дека крајот сѐ уште не е на повидок.

11. Дали може да дојде до граѓанска војна во САД?

Многумина експерти зборуваат за растечкиот потенцијал за нова граѓанска војна во Соединетите држави. Особено со неодамнешните протести и немири ваквото сценарио е и повеќе од можно.

12. Земјотресот во Чиле во 2014 година можеби беше почеток на нешто многу поголемо

Во 2014 година, земјотрес со јачина од 8,2 степени го потресе Чиле. Создаден од спојување на две планетарни плочи на Земјата (плочите на Пацификот и Наска), овој земјотресен настан можеби беше само почеток на нешто поголемо.

Иако земјотресот во 2014 година, наречен „megathrust“, беше прилично лош, се проценува дека овој настан ослободи само една третина од вградената тензија помеѓу плочите. Остатокот се очекува да биде ослободен за брзо време.

13. Дали ЕУ може да пропадне?

Неодамнешните зголемувања на тензиите меѓу избраната влада на Италија и Брисел предизвикуваат уште повеќе сомнеж во иднината на политичката унија. Според BlackRock, ризикот од фрагментација на Европската унија е највисок од 2006 година.