1300 степени Целзиусови: Ресторан каде месото се пече на стопена лава

Во неверојатната околина на саудискиот град AlUla, кој е дом и археолошкиот локалитет Хегра под заштита на УНЕСКО до 26 февруари 2022 година, може да се ужива во необично гастрономско искуство.

Британската компанија Bompas & Parr овде одржува дегустации на храна подготвена на стопена лава. Под името Forces of Nature, заинтересираните можат да пробаат локално одгледана храна која се обработува на температури до неверојатни 1300 степени Целзиусови.

Техничарите во заштитни одела истураат лава од растопените карпи од базалт на местото за печење, а поради високата температура некои јадења ќе бидат готови за само неколку секунди. Другата храна се пече, пуши и се пече на скара на отворен оган.

Ексклузивното мени на овој поп-ап ресторан во кањонот на областа Шалал вклучува три менија наменети за вегани, вегетаријанци и љубители на месо.

Овде можете да пробате сè, од погачи од маслинки, ќофтиња од говедско месо, печени кози и добро зачинети пилешки раженчиња до стекови од тиква или десерти направени од млеко од камила.

Јадењата се служат со интересни топли напитоци како кафе зачинето со портокали и урми или чај од рубоа со вкус на ванила и бозел.