15 концизни парчиња зен-будистичка мудрост кои ќе ѝ донесат мир на вашата душа

Зен будизмот не бара смисла за животот – наместо тоа, ни помага да ги надминеме животните тешкотии. Тоа нè учи да бидеме трпеливи, да бидеме внимателни кон она што се случува во секој момент и да се концентрираме на овде и сега.

Искушението да се предадеме е најсилно непосредно пред победата.

Целта во животот е да се умре млад, но да се направи што е можно подоцна.

Не зборувај ако не ја подобрува тишината.

Патување од илјада милји започнува со само еден чекор.

Силен човек ја надминува пречката, мудриот човек оди по целиот пат.

Не плашете се да одите полека. Плашете се од запирање.

Дури и среќата на будала е глупав вид среќа.

Дури и ако се сопнете и паднете, тоа не значи дека сте одбрале погрешен пат.

Колиба полна со смеа е побогата од палатата полна со тага.

Секогаш гледајте на светлата страна на нештата. Ако не можете да го разберете ова, полирајте го она што станало бледо сè додека не почне да свети.

Што и да се случи, секогаш се случува на време.

Некој што ќе ви ги посочи вашите маани, не е нужно ваш непријател. Некој што зборува за вашите доблести не е нужно ваш пријател.

Не плашете се дека не знаете нешто. Плашете се да не научите за тоа.

Добар учител ви ја отвора вратата, но вие мора сами да влезете во собата.

Планината никогаш не му попушта на ветрот, колку и да е силен.