15 стилски скулптури од целиот свет кои ќе посакате да ги видите во живо!

Дозволете да бидете фасцинирани и погледнете овие фотографии на најчудните и најневеројатните скулптури од целиот свет.

1. „Мустанзи“ од Лас Колинас – Тексас, САД

Ова е една од најголемите скулптури на коњи во светот. Бронзените статуи се 1,5 пати поголеми од вистинските мустанзи, иако на фотографиите нивната големина можеби не изгледа толку импресивно поради високите згради во близина. На нозете на животните се поставени специјални фонтани кои имитираат прскање од копита.

2. „Споменик на женска чанта“ – Италија

Скулптурата првпат беше претставена во Италија на изложбата „Мисли. Простор. Дијалог помеѓу природата и имагинацијата“. И мислиме дека одлично покажува како жената никогаш ништо не може да најде во нејзината чанта.

3. „Споменик на дизајнерот“ – Краснојарск, Русија

Споменикот е работно место на дизајнер на печатење: маса, стол, компјутер, столна ламба, па дури и јакна.

4. „Јазол пиштол“ – Њујорк, САД

Скулптурата е создадена од шведскиот уметник Карл Фредрик Ројтерсворт кон крајот на 1980 година за да го одбележи атентатот на Џон Ленон.

5. „Патник“ – Марсеј, Франција

Ова е цела серија на фигури кои ги красат не само улиците на Марсеј, туку и многу познати светски изложби посветени на современата уметност.

6. „Непознат службеник“ – Рејкјавик, Исланд

Непознатиот службеник е создаден во 1994 година од исландскиот уметник и скулптор Магнус Томасон. Ова е најдуховитата и најизразената скулптура во Рејкјавик, богата со мали архитектонски форми.

7. „Хедингтон ајкула“ – Оксфорд, Велика Британија

Значењето на скулптурата е многу подлабоко отколку што може да изгледа на прв поглед: таа е поставена на 41-годишнината од падот на атомската бомба на Нагасаки. Ајкулата прикажува прекрасна, но потенцијално смртоносна ракета.

8. „Де Варткапоен“ – Брисел, Белгија

Споменикот е поставен во 1985 година на една од улиците на Брисел во областа Моленбек. Заплетот потсетува на сцена од стрип: млад шегаџија неочекувано излегува од шахтата и го соборува полицаецот, фаќајќи го за нога. Автор е белгискиот скулптор Том Францен.

9. „Споменик на Нелсон Мандела“ – Јужна Африка

Профилот на Нелсон Мандела е направен од 50 челични столбови-плочи – според бројот на години од датумот на апсењето на Мандела. Неговата слика е видлива само од одредена точка, од други агли тоа е само збир на колони кои стојат една до друга.

10. „Силата на природата“ – Катар

Ова е името на серијата скулптури на италијанскиот уметник Лоренцо Квин, кои прикажуваат жена како ја држи земјината топка со парче ткаенина. Скулптурите се инсталирани во многу градови низ светот – во Англија, САД, Монако и Сингапур.

11. „Венчални прстени – Ванкувер, Канада

Една од најоригиналните атракции на Ванкувер. Прстените се направени од челик, алуминиум и стакло. Тие се наоѓаат под агол и изгледа како да се пред губење на рамнотежата. Всушност, „венчалните прстени“ цврсто „седат“ на нивната основа, симболизирајќи ја силата на брачната заедница.

12. „Луѓе покрај реката“ – Сингапур

Чонг Фах Чонг, авторот на оваа композиција, е познат по голем број скулптури кои прикажуваат луѓе кои живеат и работат на бреговите на реката Сингапур.

13. „Споменик на Франц Кафка“ – Прага, Чешка

Идејата на авторот за скулпторот Јарослав Рона не е со сигурност позната. Една верзија се навраќа на приказната на Кафка „Приказната за борбата“, чиј херој станал љубоморен на случаен сопатник и се качил на неговите рамена за да го види светот низ очите на другите.

14. „Официјална Темида“ – Данска

Скулптурата на данскиот уметник Јенс Галшиот е полна фигура на божицата на правдата – симбол на богатиот индустриски свет – која седи на грбот на слаб, изнемоштен Африканец.

15. „Споменик на Зигмунд Фројд“ – Прага, Чешка

Според една од популарните верзии, Дејвид Черни на тој начин ја покажал изолацијата на интелигенцијата од обичниот народ. Мајсторот стави толку магичен привлечност во својата креација што гостите од Прага никогаш нема да си простат ако не погледнат во „висечкиот“ камен Фројд.