16 цитати од Џон Ленон кои сѐ уште ги погодуваат вистинските жици во нашите срца

Светот го загуби Lenон Ленон уште во 1980 година, но неговата музика и поезија сè уште живеат во нашите срца.

Неговите зборови за љубовта, животот и мирот што ги остави пред нас со децении, сè уште звучат релевантни, како што некогаш беа и ни помагаат да веруваме во подобрување на самите себе и подобра иднина.

 • Живееме во свет каде што треба да се скриеме за да водиме љубов, додека насилството се практикува среде бел ден.
 • Кога одев на училиште, ме прашаа што сакам да бидам кога ќе пораснам. Јас напишав „среќен“. Ми рекоа дека не ја разбирам задачата и им реков дека не го разбираат животот.
 • Реалноста остава многу на имагинацијата.

 • Не е важно кого сакаш, каде сакаш, зошто сакаш, кога сакаш или како сакаш, важно е само тоа дека сакаш.
 • Ако сите бараа мир наместо друг телевизор, тогаш ќе имаше мир.
 • Објави го. Исто, на ист начин како да објавуваме војна. Така ќе имаме мир … само треба да го објавиме.
 • Мирот не е нешто што го посакувате; тоа е нешто што го создавате, нешто што го правите, нешто што сме и нешто што ќе го подариме.
 • Обидувањето да им угодиш на сите е невозможно – ако го сториш тоа, ќе завршиш во средина и никој нема да те сака. Само треба да донесеш одлука за тоа што сметаш дека е најдобро и да го сториш тоа.

 • Верувам во сè се додека не биде отфрлено. Па јас верувам во самовили, митови, ламји. Сето тоа постои, дури и ако е во вашиот ум. Кој ќе каже дека соништата и кошмарите не се толку реални како овде и сега?
 • Ако некој смета дека мирот и љубовта се само клише што мора да се остави зад себе во 60-тите, тоа е проблем. Мирот и љубовта се вечни.
 • Само доколку ја пробаме облеката на другите луѓе ќе знаеме која е нашата големина.
 • Среќата е онака како што се чувствувате кога не се чувствувате мизерно.

 • Го добивме овој дар на љубов, но љубовта е како скапоцено растение. Не можете само да го прифатите и да го оставите во орманот или само да мислите дека ќе започне да расте само по себе. Мора да продолжите да го наводнувате. Мора навистина да внимавате и да го негувате.
 • Кога правите нешто благородно и убаво и никој не забележал, не бидете тажни. За сонцето секое утро е прекрасен спектакл и најголем дел од публиката сепак спие.