16 добри вести за светот кои навистина ни е потребно да ги слушнеме

Филмската индустрија се движи во вселената, а напредната технологија овозможи да се создаде 3Д жива кожа. Планетата, за прв пат по неколку децении, доби малку пауза и здив од свеж воздух, што беше доволно да резултира со безброј позитивни исходи во животната средина.

 • Второто лице во светот се излечи од ХИВ и сега е 36 месеци ослободено од вирусот. Оваа конзистентност докажува дека болеста може да се лекува.
 • Научниците развија ракавица што го преведува знаковниот јазик во говор во реално време. Значи, глувите сега можат да комуницираат со било кој, без преведувач.
 • Морските орли, најголемите птици во Велика Британија, исчезнаа од земјата во 1780 година. Сега, 240 години подоцна, тие се враќаат.

 • Во 1979 година, африканскиот слон бил класифициран како загрозен вид. За да се спаси популацијата, започна кампања за зачувување на видовите. Неодамна беше објавено дека населението во Кенија е двојно зголемено од 1989 година.
 • Индијците засадија 250 милиони дрвја како дел од владиниот план за справување со климатските промени.
 • Девојка со Даунов синдром дипломирала на Калифорнискиот институт за уметност со диплома за фотографија и медиуми.

 • Иконскиот ситком Пријатели одеше во етерот 10 години и заврши во 2004 година. 16 години подоцна, беше објавено дека Пријатели ќе се обединат за специјална епизода.
 • Затворена е најголемата дупка во озонската обвивка што постоеше над Арктикот. Ова значи дека не само што сме заштитени сега, туку сме обновиле и некои штети што сме ги предизвикале.
 • Откако неговиот партнер починал во 2012 година, слон од пакистанска зоолошка градина бил наречен „најосамениот слон на светот“. Покрај осаменоста, тој страдал и од лоши услови за живот. Конечно, неодамна му беше дозволено да ја напушти зоолошката градина. Тој ќе биде пренесен во Камбоџа, каде ќе најде друштво и подобри услови за живот.

 • По 4 години без никакви случаи, Нигерија објави дека е ослободена од дива детска парализа. И покрај тоа што луѓето сè уште мораат да внимаваат и постојано да вакцинираат, ова става крај на вирусот како целина во Африка, по многу години парализирање на децата.
 • Беше најавено дека НАСА, Илон Маск, Спејс Х, Универзал и Том Круз ќе соработуваат за снимање на првиот филм во вселената.
 • Во изминатите неколку децении, загадувањето на воздухот стануваше подраматично. Оваа година, откриено е значително намалување низ целиот свет. На пример, во североисточниот дел на САД, загадувањето на воздухот опадна за 30%.

 • Истражувачите успеале да испечатат 3Д модел на жива кожа. Ова ќе спречи експерименти со животни во иднина.
 • НАСА испрати ровер на Марс. Тој ќе слета на Марс во февруари 2021 година и ќе ја истражува геологијата на планетата и ќе бара знаци на древен живот таму.
 • 11-годишен балетски танчер од Нигерија доби неколку понуди за стипендија од целиот свет да учи балет, откако видеото во кое тој игра бос на дожд стана вирално. Во 2021 година, тој ќе започне да учи во престижно училиште во САД