16 впечатливи фотографии кои покажуваат како навистина изгледа Арктикот, кој многумина го замислуваат Мордор покриен со снег

Арктикот и соседната територија е огромен регион на нашата планета, кој се наоѓа на земји од неколку континенти. Најчесто, оваа далечна земја е претставена како здодевно место покриено со снег, каде поларните мечки понекогаш шетаат, фоките одмараат на мразот и воопшто ништо не расте.

Ние решивме да го отфрлиме долгогодишниот мит дека врвот на Земјата е досадно и незабележително место. Нашиот избор на фотографии од ледениот раб е жив доказ за тоа.

Сите ги знаат поларните мечки на Арктикот, но малкумина виделе цвеќиња од таму

2:30 часот, ноќно сонце во близина на Арктичкиот круг

Летна ноќ во Тромсо, Норвешка

„Се замисливме дека сме поларни мечки и пливавме во океанот покрај санта мраз.

Вака изгледа еден од најсеверните храмови на планетата во Тромсо

Поглед на шведскиот град Лулео за време на фестивалот

Еден од најсеверните Мекдоналдс во светот се наоѓа во градот Рованиеми во Лапонија

Досон, Северна Канада

„Решивме да се прошетаме во 22 часот во Арктичкиот круг“

Малкумина виделе таков ѕвер на Свалбард.

Вака изгледа Арктичкиот круг во лето

Прекрасен поглед на планините на Алјаска

Дали е ова навистина Свалбард? Изгледа не е фотографија, туку слики од книга со бајки

„Пливање во норвешкиот Тромсо“

„Некаде на југот на Гренланд минатото лето“

Вака изгледа една од најсеверните плажи на островите Лофотен