2 вида храна што ја оштетуваат нашата ДНК и ги скратуваат теломерите, но никој речиси и да не зборува за тоа

Денес ќе зборуваме за најштетната храна за нашето тело и црн дроб, која предизвикува развој на воспалителни процеси и скратување на теломерите, иако на прв поглед изгледа сосема безопасна. Нема да зборуваме за помфрит и Кока-Кола со чипс – сè е многу поинтересно!

 

Мрсна храна

Овој факт очигледно нема да им се допадне на поддржувачите на кето диетата, но вишокот масти во исхраната предизвикува негативни епигенетски промени во ДНК-та, кои ја блокираат способноста на црниот дроб да се регенерира. Ова го докажаа шведските научници. Покрај тоа, интересно е што заситените масти го зголемуваат обемот на висцералните масти и нивото на триглицериди во крвта за 14%. Друга група испитаници на кои им беа дадени полинезаситени масти покажаа зголемување на мускулната маса, а нивото на триглицериди се намали за 8%.

 

Мрсна храна

Преработено месо

Неколку студии одамна докажаа дека преработеното месо ја скратува должината на нашите теломери. Мултиетничко истражување за атеросклероза во Соединетите Американски Држави вклучи повеќе од шест илјади луѓе. Во текот на една година, луѓето евидентирале специфични производи што се консумираат дневно.

Конечно, научниците испитале примероци од крв и ја измериле должината на теломерите во белите крвни зрнца. Утврдено е дека само преработеното месо придонесува за скратување на теломерите. Ова уште еднаш ја докажува штетата на горенаведените производи за нашето здравје.

Интересно е што е идентификуван и еден чуден тренд: ако јадете порција (150-200 г) преработено месо дневно, скратувањето на теломерите ќе се случи двојно побрзо. Да, сушеното, чаденото и соленото месо ги одржувало луѓето во живот за време на студената сезона на север. Но, каков е животниот век на Ескимите кои јадат солено месо? Има нешто за што треба да се размислува.

 

Преработено месо

Зошто преработеното месо е толку лошо?

Зошто таквото месо ја скратува должината на теломерите е сè уште мистерија. Научниците веруваат дека една од главните причини е акумулацијата на крајни производи на напредна гликација (AGEs) во преработеното месо, што всушност е она што го дава тој привлечен вкус на пушено и пржено месо. Докажано е дека AGEs предизвикуваат воспаление во телото, што пак предизвикува клеточен оксидативен стрес и оштетување на ДНК.

Термичката обработка на месото, како што е печењето на скара, придонесува за акумулација на канцерогени материи и хетероциклични амини во месото. Ако сте љубител на стек, запомнете дека честото јадење е штетно за вашето тело.

Она до што треба да се држите е „златната средина“ – заситените животински масти во исхраната треба да бидат не повеќе од 30-35% во однос на полинезаситените растителни масти (омега-3 киселините се особено важни). Ако сте љубител на стекови, пушено месо, колбаси и производи од месо со долг рок на траење, тогаш дозволете им на таквите производи да бидат редок исклучок во вашето мени.

 

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *