20 цитати за животот на Леонардо да Винчи, кои ќе ви станат нов „водич“ во животот

Леонардо да Винчи, уметник, изумител, архитект, инженер, астроном, вајар и што уште не, вистински пример за луѓето од неготово време и денешницата. Многу луѓе се инспирирани од неговата генијалност и храброст да промени толку многу работи и да дознае што е можно повеќе.

Тој е многу повеќе од Мона Лиза. Мудроста на Леонардо нѐ испирира со векови, а овие безвременски цитати се доказ за тоа.

Тој што не го цени животот не го заслужува.

Оној што сака да се збогати за еден ден, ќе биде обесен во рок од една година.

Ако имате трпеливост и трудоубивост, семето на посеано знаење сигурно ќе ви донесе добра жетва. Корените на доктрината се горчливи, но плодовите се слатки.

Импресиониран сум од важноста на дејството. Знаењето не е доволно; мора да дејствуваме. Подготвеноста не е доволна; мора да го сториме тоа.

Добро поминатиот ден носи пријатни соништа.

Исто како што добар ден носи пријатни соништа, добар живот води до пријатна смрт.

Всушност таму каде што не постигнуваат разумните аргументи, се заменуваат со извици.

Во заедницата на будалите има еден дел наречен лицемери кои непрестано се лажат себеси и другите, но повеќе другите – а всушност се лажат повеќе себе.

Не заблудува ослепувачкото незнаење! Ох! Беден смртници, отворете ги очите!

Учењето никогаш не го исцрпува умот.

Секогаш ќе има отворени очи и уши за тајните на другите луѓе.

Секој добро поминат живот е долг живот.

Побарајте совет од оној кој е во состојба да се победи себеси.

Кога критикувате, критикувајте го мислењето, а не авторот.

Природата никогаш не ги крши своите закони.

Науката е војсководец, а практиката се војниците.

Најблагородното задоволство е радоста на разбирањето.

Славата е во рацете на трудот.

Постојат три категории на луѓе: оние што гледаат; оние кои што гледаат како им се чини; оние кои не можат да видат ништо.

Многумина имаат тагувано по заблуди и лажни чуда, измамени од толпите.