2020 ја уништи и уметноста: Оваа слика се продава за 2,8 милиони евра

Еден уметник од Њујорк ќе собере неверојатни 2,8 милиони евра за неговата „длабоко поетска и привлечна“ слика. На прв поглед нема да се воодушевите од сликата, тоа е сигурно, но таа сепак нешто крие во себе.

Белото платно, не е толку обично, но сепак е далеку од уметноста на која сме навикнале. Странецот # 37 на Глен Лигон е далеку повеќе од тоа. Насликана со слоеви на прашина од јаглен и бело масло, уметноста има за цел да го илустрира „фрагментираното искуство и претстава и на црниот поединец и на уметникот во Америка“.

Ако се погледне подобро во делото ќе се види избледен текст од Џејмс Болдвин, славниот активист за граѓански права и писател. Поконкретно, го содржи неговиот есеј „Странец во селото“ од 1953 година, заснован на времето на авторот како Црнец во посета на швајцарско селце на Алпите.

Сликата треба да се најде во продажба во Сотби во Лондон на 8-ми декември. На веб страната на сликата стои:„Бесконечно егзотично и претставено како странско во рамките на нивните матични територии, е физичка манифестација на есејот на Болдвин за колонијализмот, националниот идентитет и црното искуство, насликана преку медиум што ја изразува неможноста целосно да се артикулира искуството.“

Глен вели: „Таа борба што ја има гледачот со овој густ материјализиран текст што го користам е за борбата да се обиде да разбере што значи за Болдвин да биде црнец во Америка и во општеството или неговиот однос кон европската култура или неговиот однос на движењето за граѓански права како егзил во Франција.“