2020 не е најлошата година во светот, таа чест ѝ припаѓа на 536 година од н.е.

Ако сте добиле впечаток дека 2020 година е официјално најлошата година досега, размислете уште еднаш. Секако, секој што живее денес, најверојатно ќе смета дека ова е една од најнепријатните години што ги доживеале, но секогаш има и полошо.

И покрај безбројните грижи со кои се соочува современиот свет, во моментов е најбезбедно време да се живее во релативно краткиот период на човештвото овде на Земјата, а консензусот на научниците и историчарите вели дека 536 година од новата ера била најужасната година.

Во интервју со наслов „Зошто 536 била најлошата година да се биде жив “, средновековниот историчар на Харвард, Мајкл Мекормик, вели:„ Тоа беше почеток на еден од најлошите периоди да се живее, ако не и најлошата година“.

На страна крвавите војни и убиствените болести, она што се покажало како неподносливо било екстремното време и гладот што го зафатиле светот. Теоретизирано е дека овие работи се случиле поради „вулканска зима“, при што пепелта и прашината се движеле толку интензивно кон небото, што го прикриле сонцето.

Студија верува дека виновникот за експлозијата бил лоциран на Исланд. Резултатот од ова бил, како што тврдат историчарите, доцноантичко мало ледено доба што предизвикало глад и глобален неуспех на посевите, со снег кој паднал во Кина во текот на летото и сериозни суши кои го погодиле Перу.

Во годината исто така имало „недостаток на леб“ што значи храната во целиот свет станала оскудна. Чума ја разорила Византиската империја одземајќи животи на повеќе од 300.000 луѓе пред да престанат да бројат. Експертите велат дека ерупцијата била толку силна што ги срушила целите империи, вклучително и целосниот колапс на Сасанската империја, стрмниот пад на Источното римско царство и хаотичните политички пресврти низ Кина.

Сите се плашиме кога небото ќе добие смешна боја поради пожарите или облаците од сахарска прашина, замислете да се справувате со вулканска зима пред повеќе од 1.400 години пред централното греење или паметните телефони.