22 годишна девојка која не сака деца, тврди дека нејзиниот гинеколог одбил да ја стерилизира

22-годишна девојка која никогаш не сака деца, тврди дека нејзиниот гинеколог го одбил нејзиното барање да и се „врзат цевките“ (врзување на јајцеводите за стерилизација) поради нејзината возраст и ѝ предложил наместо тоа да проба спирала.

Оливија, студентка од Масачусетс, стана вирална минатата недела, откако го рекреираше разговорот со нејзиниот гинеколог, за судски спорови, хируршка процедура за женска стерилизација.

Таа како што објаснува отишла на преглед бидејќи сакала да се стерилизира, но нејзиниот гинеколог одбил, велејќи дека тоа е трајно и дека можеби ќе го сретне Господин „Вистинскиот“ па ќе се предомисли, со оглед на тоа дека е млада. Наместо стерилизација и понудила спирала која што била исто така многу ефективна.

Лигацијата на цевките или „врзувањето на цевките“ вклучува или исечени, врзани, прицврстени, ленти или запечатени јајцеводит со електрична струја за трајно да се спречи бременоста.

Американскиот колеџ за акушери и гинеколози (ACOG) вели дека на луѓето не треба да им се одбива лиагација на цевки само затоа што се млади и без деца. Според упатствата на ACOG за процедурата за 2020 година, „почитувањето на репродуктивната автономија на поединечна жена треба да биде примарна грижа што ќе ги води обезбедувањето и политиката за стерилизација“.

 

Видеото на Оливија е прегледано повеќе од 1,9 милиони пати и доби илјадници коментари, од кои многу беа од луѓе кои беа огорчени во нејзино име.

„Како едноставно си замина? Не можам да замислам доктор да го одбие моето барање само затоа што тој мисли така!“

„Луѓето треба да разберат дека некои НЕ ​​сакаат деца!“

„Господинот „Вистински“ е некој кој исто така не сака деца, колку е тешко тоа да се разбере“. – беа дел од коментарите.

Таа откри дека моментално не е сексуално активна, но сака да биде сигурна дека нема да остане бремена за во иднина.

„Можам да ви кажам дека дефинитивно не ставам спирала. Тоа е проклето сигурно“, рече таа. „Исто така, јас сум буквално како целибат. Само седам дома дома, пишувам домашни задачи и да гледам Twitch. Но отидов на преглед затоа што кога ќе почнам да имам секс не сакам ризик од бременост!“

Оливија исто така додаде дека нејзиниот иден партнер ќе мора да направи вазектомија. Дека тоа е многу лесно кај мажи затоа што не е трајно. А додека не го направи тоа тие нема да имаат сексуални односи.

„Зарем не е полошо ако имам дете, а потоа се каам што го имам, и да не го третирам како што треба до крајот на животот, што очигледно го направија многу родители“, рече таа. „Повеќе би сакала да се каам за мојата одлука и да завршам да посвојам едно од милионите деца во нашиот систем за згрижување отколку да имам едно, да жалам што го имам и да не го воспитувам правилно.“

Многу мажи не ја поддржаа во оваа одлука коментирајки дека луѓето се создадени за да се размножуваат.

 

„Мислам дека многу мажи во овој дел за коментари се малку збунети. Јас, една личност, несакањето да имам деца нема да предизвика истребување на човечкиот род, верувале или не“, рече таа.

Жените се повеќе од „обични инкубатори“, а таа има свој живот и кариера што сака да ги продолжи.

За крај се обрати на мажите велејќи дека сигурно нема да слуша нивни совети за нејзиното тело и сигурно нема да прашува маж што да прави со нејзините јајцеводи.