27-годишен студент создаде соларни плочки кои произведуваат енергија и во облачни денови и се прават од многу достапен материјал

Наградата Џејмс Дајсон е меѓународен натпревар за дизајн што се одржува во 27 земји и тука е да ја прослави, охрабри и инспирира следната генерација на инженери за дизајн. Конкурсот е отворен за студенти на универзитетско ниво во областа на дизајнирање на производи, индустриски дизајн и инженерство.

Оваа година, наградата за одржливост на Џејмс Дајсон се најде во рацете на 27-годишниот студент на Филипини, Карви Ерен Меигу, кој најде генијален начин отпадот од храна да го претвори во енергија.

Направата што му ја донесе наградата за одржливост се нарекува AuREUS и тој е систем што ја апсорбира залутаната УВ светлина од сончевата светлина и ја претвора во чиста обновлива електрична енергија – дури и кога времето е облачно. И, една од најдобрите работи во врска со сето тоа е што неговите соларни панели се направени од отпад од овошје и зеленчук.

Излезе дека пронајдокот на Меигу ги користи природните научни принципи зад северните светла. „1 Вишокот на УВ изложеност во урбаните области е предизвикано од стаклени згради. Инспирацијата за решението потекнува од тоа како се создаваат аурори. Високата енергија (гама, УВ) се деградира во ниско-енергетска состојба (видлива светлина) од луминисцентните честички во атмосферата. Технологијата се заснова на овој концепт и користи слични честички што функционираат “, момчето ја опишува инспирацијата зад неговото создавање на веб-страницата за наградата.

Овие нови соларни панели се направени од отпад од овошје и зеленчук и можат да се прицврстат на прозорците и ѕидовите. „Честичките со голема енергија се апсорбираат од луминисцентни честички кои повторно ги емитуваат како видлива светлина. Сличен вид луминисцентни честички (може да се произведат од одредено овошје и зеленчук) беа суспендирани во подлога од смола и се користат како основна технологија “, ја објаснува Меигу науката што стои зад неговото откритие.

Регулирачките кола ќе го процесираат излезот на напонот за да овозможат полнење на батеријата, складирање или директно искористување на електричната енергија.

„Можеме да користиме AuREUS наместо вообичаени стаклени прозорци, така што целата зграда може да стане вертикална фарма на соларна енергија. AuREUS може да стане дел од нашата облека, нашите автомобили, згради и нашите куќи. Ова е промената што можеме да ја направиме за во иднина “, додава момчето.