2768 чекори до врвот: Патека од која се плашат и луѓето во најдобра физичка форма

Војниците, олимпијците и многу други луѓе во одлична физичка состојба ја имаат оваа патека на списокот на желби. Ова не е чудно ако се знае дека Manitou Springs Incline е една од најсложените и невообичаени пешачки патеки во Америка.

Долга е само 1,4 километри, но се искачува на висина од 613 метри на источната падина на Карпестите карпи над изворите Маниту во американската држава Колорадо. Треба да се напомене дека подножјето на патеката се наоѓа на надморска височина од околу 2000 метри.

Од дното кон врвот ве водат 2768 скали со пад во просек од 23 степени до дури 36 степени – што дури и врвните спортисти мораат да застанат и да се одморат пред да се искачат на врвот.

Најбрзото искачување до врвот на оваа екстремна патека беше 16 минути и 42 секунди, но во просек на луѓето им треба еден до три часа да се искачат до целта.

Кога се искачувате, можете да уживате во прекрасниот поглед на околината, а потоа да се спуштите по патеката Бар, која е долга околу 4,5 километри и е понежна. Враќањето на ист начин или по скалите, не се препорачува.

Во 1907 година, на местото на Маниту Спрингс Инклина, беше изградена жичница, кој служеше за полесно достигнување на врвот, транспорт на тешки материјали, но и пристап до резервоарите за вода што ги снабдуваа околните градови. Одронот уништи дел од патеката во 1990 година, шините беа отстранети, а одоздола останаа необични скалила, кои денес привлекуваат голем број на спортски ентузијасти.