29 годишна девојка која преживеа рак ќе биде првиот цивил во вселената

29-годишна девојка која преживеала карцином е избрана да се приклучи на првата цивилна мисија во вселената, планирана за крајот на оваа година.

Хејли Аркено, која работи како асистент на лекар во Св. Детската истражувачка болница Џуд во Мемфис, Тенеси, беше избрана откако 37-годишниот милијардер Џеред Ајзакман го купи приватниот лет од Илон Маск Спејс Икс.

Кога Аркено имала само 10 години, и дијагностицирале остеосарком, вид на рак на коска, кој обично влијае на рацете или нозете. Младата девојка, која сакаше да биде астронаут кога ќе порасне, започна со хемотерапија и беше подложена на операција за замена на дел од фемурот со внатрешна протеза.

Со својата нова протеза Аркено научи како да оди во текот на неколку месеци, а по завршувањето на нејзините сесии за хемотерапија, конечно доби дозвола да си оди дома. Нејзиното искуство и даде страст за здавството, и откако заврши со лекувањето во Св. Џуд таа подоцна продолжи да работи таму.

29 годишната девојка објасни:

Се сеќавам дека само плачев затоа што беше толку измешано, но олеснувачко, а потоа исто така не сакав да заминам затоа што ми стана многу удобно во Св. Џуд, и јас навистина се чувствував како сите таму да се мое семејство и со нетрпение очекував да одам во Св. Џуд секој ден. И сè уште не сакам да заминам. Св. Џуд е целиот мој свет.

Исакман, кој работи како извршен директор на компанијата за обработка на плаќања Shift4 Payments, ја слушна приказната на Аркено и почувствува дека таа е совршенна за мисија за цивили, позната како Инспирација4.

На 5 Јануари, кога Аркено беше прашана дали сака да му се придружи на Исакман во вселената, таа знаеше дека не може да не ја искористи можноста. Таа се потсетува на „тресењето“ бидејќи предлогот бил „таков шок, но на возбудлив начин“.

Откако помина време со 29-годишната девојка за време на подготовките за мисијата, Ајзакман потврди дека таа е „сè што сакаме да претставува нашиот тим“.

Тој изјави: „Таа е заинтересирана за светот околу неа, посветена на грижата за другите и се надева на подобра иднина за сите нас. Таа веќе ме инспирира и сигурен сум дека ќе инспирира и многу други кои ќе ја запознаат во текот на нашата мисија“.

Учесниците на мисијата  треба да ја напуштат Земјата од историскиот комплекс за лансирање на вселенскиот центар Кенеди 39А пред да започне со  патувањето „низ ниска орбита на земјата на повеќедневно патување кое континуирано ќе лета над повеќе од 90% од населението на Земјата“, според SpaceX.