3 детективски истраги за историските мистерии кои ќе ни помогнат да се приближиме до откривање на тајните на големите творци

Силвано Винчети е италијански популаризатор на науката, кој, меѓу другото, се занимава со разоткривање на историските тајни поврзани со големите творци.

Благодарение на него, светот дозна што се случило со Караваџо, чија судбина оста непозната подолго време и што се случи со черепот на Петрарка.

Мистериозната судбина на Микеланџело Мериси да Караваџо

Животната приказна на Караваџо, кој е роден во Милано во 1571 година, би можела да биде заговор за возбудлив авантуристички роман: еден од најголемите ренесансни уметници, основачот на реализамот во сликарството и нескротливиот криминалец. Поради неговиот жесток карактер, Караваџо честопати бил дел од непријатни приказни. Тој често физички се пресметувал, а во една од тепачките убил и човек.

Папата Павле V дури и го забранил во законот и нудел награда за оној кој ќе го убие Караваџо. За да избегне смрт, уметникот бил принуден да се скрие. На крајот завршил во Малта, но и таму направил проблеми и бил затворен. Успеал да избега и кога слушнал дека кардинал бара да биде помлуван, со мал брод тргнал кон Рим.

Токму во оваа епизода завршува биографијата на Караваџо, бидејќи неговата понатамошна судбина остана непозната уште долго време. Денес, научниците веруваат дека на патот кон главниот град, уметникот бил приведен во градот Пало и бил затворен, а по ослободувањето отишол пеш во селото Порто Ерколе, каде починал во локална болница на 18 јули 1610 година.

Точното погребно место на Караваџо остана непознато 400 години, но група научници предводени од Силвано Винчети успеаја да ги пронајдат остатоците од уметникот на гробиштата Порто Ерколе. Бидејќи генијалноста на ренесансата не остави директни наследници, земен е ДНК примерок од наводните потомци на другите членови на семејството. Индиректно, остатоците беа потврдени со голема концентрација на олово во нив, што во тоа време беше дел од уметнички слики.

Сепак, оваа хипотеза има и свои противници кои веруваат дека ДНК на наводните членови на семејството Мериси не е доволна за да се идентификува скелетот, а високата содржина на олово може да се објасни со фактот дека во времето на Караваџо, и цевките за вода и приборот за кујна содржеле значителна количина на овој метал.

Тие ја утврдиле и причината за смртта на лицето чии остатоци му се припишуваат на Караваџо: научниците веруваат дека Staphylococcus aureus ја предизвикало смртта. Тоа предизвикало сепса на раните за кои се верува дека настанале како резултат на атентат (тепачка) и, како резултат на тоа следела смрт.

Черепот на Петрарка

Петрарка е роден во градот Арецо, во италијанската провинција Тоскана. На 9 години, тој се пресели со родителите во Авињон, кој се наоѓа во денешна Франција, каде што завршил средно училиште. Подоцна, Петрарх отишол во Болоња, каде што студирал на инсистирање на таткото. Откако татко му починал го напуштил факултетот и се приклучил на свештенството.

Петрарка се смета за една од најголемите поети во историјата, а значителна заслуга во ова му припаѓа на неговата платонска љубовница Лаура, чии стихови ѝ ги посвети дури и по нејзината смрт. Научниците уште дискутираат за постоењето на мистериозната љубовница.

Интересно е што, и покрај свештенството, поетот воопшто не бил воздржан од телесни радости: историчарите знаат барем две од неговите нелегитимни ќерки. Во 2003 година, во пресрет на 700-годишнината научниците решија да го отворат гробот на поетот и да го вратат неговиот изглед преку черепот. И двете скелетни коски и черепот биле пронајдени на местото на погребувањето, од кое е извлечена ДНК. Се покажа дека черепот му припаѓа на друго лице – згора на тоа, жена која починала пред раѓањето на поетот. Се претпоставува дека оригиналниот череп на Петрарка бил украден во 1630 година, кога бил ограбен гробот.

Тајните на „Мона Лиза“

Малку е веројатно дека ќе има друга слика во светот околу која толку многу тајни се појавиле природно или вештачки. Некој бара решение за мистеријата на насмевка, други се обидуваат да ја „прочитаат“ позадината, додека други се обидуваат да ја разберат причината за недостаток на веѓите.

Силвано Винчети ги пронајде буквите Л и С, а под лакот на мостот – бројот 72. Според истражувачот , Л значи Леонардо, а С е повикување на одредена жена од династијата Сфорца, која можеби станала модел за славната слика.

Што се однесува до бројот 72, тогаш, според Винчети, ова може да биде повикување на Кабала, каде што 72 е бројот на Божји имиња. Покрај тоа, 72 се наоѓаат во Библијата: на пример, 3 дена или 72 часа, Исус бил мртов. Сепак, Винчети не инсистира на никаква верзија и е подготвен да разгледа други теории.

Во 2011 година, во веќе напуштениот манастир во Фиренца, каде што Мона Лиза ги поминала последните години од животот, пронајдени се 12 гробови, од кои едниот, според истражувачот е на мистериозната жена. За жал черепот недостасувал и не можела да се направи реконструкција на лицето. А што се однесува за ДНК поплавата во 1966 година ги уништила доказите.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.