3 едноставни одговори зошто жените созреваат порано од мажите

Ретко има човек во светот кој никогаш не ја слушнал фразата „девојчињата созреваат побрзо од момчињата“, но малкумина размислувале зошто се случува ова. Во меѓувреме, објаснувањето за овој феномен е и научно и културно. Дали знаете дека во некои случаи 10-годишните девојчиња се еднакви на 20-годишните момци во развојот на мозокот?

1. На физичко ниво, женското тело се оформува побрзо од машкото

Просечната девојка е пониска од просечното момче низ адолесценцијата.На околу 11 години, девојките доживуваат моќен скок во растот и развојот – токму во овој момент тие го надминуваат спротивниот пол. Ова продолжува сè до 14-годишна возраст, кога момчињата веќе активно ги формираат своите тела: во овој момент растат брзо и се израмнуваат со физичкиот развој на девојчињата.

Едно од објаснувањата за оваа разлика е историската реалност. Во минатото, секоја млада жена имала многу добра причина да избере многу постар маж како партнер: тој е посилен, поискусен и ќе може да го заштити и обезбеди своето потомство.

Во современото општество, се разбира, веќе нема таква потреба, но еволутивно останавме, како и да беа, на исто ниво и нашите тела се прилагодија на редот на нештата што беа воведени пред илјадници години. Во современото општество, се разбира, веќе нема таква потреба, но еволутивно останавме на исто ниво и нашите тела се прилагодија на редот на нештата што беа воведени пред илјадници години.

2. Со текот на времето, одредени делови од човечкиот мозок се смалуваат. Кај девојчињата, овој процес започнува многу порано.

Кога истражувачите од универзитетот Њукасл правеле истражување за тоа како нашите мозоци складираат информации, случајно направиле едно важно откритие. Се испостави дека со текот на времето, човечкиот мозок ги намалува информациите што се во меморија, сметајќи дека се ѓубре, и го реорганизира остатокот. Ова чистење е исто како созревање. Обемот на сивата материја во буквална смисла на зборот се намалува, а нејзината густина се зголемува.

Како функционира, може да се разбере со следнава аналогија:

Замислете дека сте во непознато подрачје со огромен број куќи и треба да пронајдете една. Наместо да одите до сите што ќе ги сретнете и да ги прашате каде е куќата за која сте заинтересирани, вие едноставно одите на Google, ја наоѓате куќата и градите рута. Првиот пат е долг и неефикасен – информациите за тоа се бришат. Вториот пат е краток и ефикасен -мозокот се сеќава.

Ваквото чистење кај девојчињата започнува на околу 10 години, додека кај спротивниот пол овој процес може да започне на 15 или дури 20 години.

3. Девојките се под силен притисок од општеството – тие традиционално треба да бидат повоздржани, пообразовани и поодговорни

Нема девојче во светот кое некогаш не го влечеле за плетенките. Во такви случаи, возрасните велат дека посилниот пол покажува симпатии. Ни објаснуваат дека момчињата растат побавно, што значи дека тие се однесуваат како деца подолго, а ние треба да се справиме со ова.

Ова е уште една причина зошто девојчињата и момчињата од иста возраст се однесуваат многу поинаку. Голема одговорност паѓа на рамениците на послабиот пол од детството:

  • се грижи за помладите браќа и сестри;
  • прави оброци
  • чисти и средува

Се разбира, во голем број семејства овие одговорности ги вршат момчиња, но почесто ваквите грижи се префрлаат на ќерките. Дури имаме и сосема различни игри: додека момците ја играат топката во дворот, девојките играат мајки и ќерки. Ова ги формира и ги прави зрели многу порано отколку што би можеле природно.

Така, и покрај биолошката разлика помеѓу половите, ние самите ја зголемуваме, принудувајќи ги нашите ќерки да го прифатат порано нивното растење.