3-годишно девојче е пронајдено заедно со нејзиното кученце откако исчезнало од поплавеното село

Тригодишната Матилда Муле и нејзиниот верен Џек Расел териер безбедно се вратиле дома по нивната 24-часовна „авантура“ во регионот Пилабара во западна Австралија. Таа била забележана од хеликоптерот за пребарување на 4 километри од нејзиниот дом.

Три хеликоптери, девет полицајци, осум лица на СЕС и седум коњи тргнале да ја бараат откако ја снемало од семејната фарма. Девојчето во еден момент се играло со нејзиното куче, но потоа решило да го прошета и залутало.

Поројниот дожд од екс-тропскиот циклон Блејк ги направи условите за пребарување полоши, бидејќи делови од имотот и селото останале поплавени со мали и големи барички.

Луѓето од заедницата исто така помогнале и се пријавиле јавачи доброволци на коњите за пребарување. За среќа деојчето било пронајдено со нејзиното верно куче сѐ уште со неа.

Кога ја пронашле девојчето било прекриено со кал. Таа исчезна во областа што опфаќа дел од најоддалечените пасишта за добиток во државата, што ја наведува полицијата да ја нарече „многу загрижувачка“ состојба пред нејзиното драматично спасување.